четвртак, 25.09.2008, 17:01 -> 17:34
Италијани помажу сертификацију лесковачког ајвара
Регионална привредна комора у Лесковцу покренула је пројекат заштите и сертификације "Лесковачког ајвара" у које ће бити уложено 70.000 евра. Нашем популарном производу ће тако бити прокрчен пут до захтевних европских потрошача.
У пројекту заштите и сертификације "Лесковачког ајвара" поред Регионалне привредне коморе учествују и привредна комора италијанске области Сиена и Министарство пољопривреде Србије.
Председник Привредне коморе Сиена Виторио Галвани нагласио је да ће "Лесковачки ајвар" бити први производ из Србије чију ће сертификацију помоћи та комора.
То ће омогућити пласман ајвара на захтевно европско тржиште, истакао је Галвани који је пробао ајвар лесковачких домаћица.
Према његовим речима, највише пажње посветиће се обуци произвођача, односно традицији тог краја, животном окружењу и савременом начину пласирања.
За обуку у справљању ајвара по европским стандардима коју ће одржати домаћи и италијански стручњаци, пријавило се око 60 повртара, лесковачких домаћица и прерађивача сирових паприка.
Према проценама локалног Завода за пољопривреду, у лесковачком крају се годишње произведе око 9.000 тона квалитетних паприка.
Ајвар се прави и од слатких и од љутих паприка, на јесен, када је пуна сезона паприке, a користи целе године.
Припрема се ручно, само од црвених паприка, али све чешђе се јављају и модификације па се уз паприку додаје и плави патлиџан, у отвореним шерпама на шпорету на дрва.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар