Читај ми!

Чепурин: Траса за гас преко Србије

Руски амбасадор Александар Чепурин изјавио је да Русија сматра да преко Србије мора ићи будући правац за снадбевање Европе гасом, када се за четири године заврши транспорт руског гаса преко Украјине.

"Ми полазимо од тога да траса за транспорт гаса мора да пређе преко територије Србије", рекао је Чепурин на отварању Друге руско-српске привредне изложбе, која се одржава у Хотелу "Метропол палас" у Београду, преноси Бета.

Руска компанија "Гаспром" тврди да гас за око четири године, када истекне уговор са Украјином, више неће ићи у Европу преко те државе, већ ће се транспортовати преко Турске и гасовода "Северни ток".

Планира се изградња четири цевовода, чије ће одредиште бити на турско-грчкој граници, а предвиђа се да први буде завршен 2016. године.

Чепурин је рекао да су сада актуелна питања у области траснспорта гаса као замена након одустанка од реализације "Јужног тока" и да се разматра питање како ће се транспортовати руски гас за четири године након што престане транспорт преко Украјине.

Како је истакао, треба тачно проценити путеве, заинтересованост, наводећи да су у том домену кључна три елемента: сигурност испорука, могућност да се обезбеде загарантовани обими и конкурентна цена гаса.

"Имајући у виду да су се наши партнери пре више година определили и дефинисали према маршрути, ако не буде актуелних бирократских препрека, Русија је спремна да се прикључи реализацији пројекта.

Мислимо да је то веома важно питање не само за извознике и за кориснике, већ и за земље југозападне Европе, целокупне Европе и Европске уније", рекао је Чепурин.

Према његовим речима, цена руског гаса крајем прошле године и у првом кварталу ове године знатно се смањила и до лета може још да буде смањена.

"Цена руског гаса до лета може знатно да буде смањења и то може да допринесе већој потрошњи тог енергента", рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Чепурин је, изузев о гасу, говорио и о робној размени између Србије и Русије.

Он је подсетио да је испорука српске хране у Русију прошле године удвостручена.

Према подацима Привредне коморе Србије, Србија је у 2014. години извезла хране за 300 милиона долара, што је повећање од готово 67 одсто у односу на годину пре.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић присуствовао је отварању руско-српске привредне изложбе.

Дачић је изјавио да је прошле године трговинска размена Србије са Русијом повећана за 300 милиона евра и да је достигла 2,5 милијарди евра, преноси Фонет.

То је део свеукупне политичке сарадње и добрих односа два народа, који ће бити настављени, рекао је Дачић.

Уз податак да је Русија, уз Италију и Немачку, највећи спољнотрговински партнер Србије, Дачић је изјавио да су економски односи са Русијом у сталном успону, али да постоје услови и за динамичнију сарадњу.

"Желимо унапређење енергетске сарадње, проширење структуре роба у размени, завршетак старих и почетак нових инфраструктурних пројеката, долазак руских инвеститора. Очекујемо раст инвестиционе сарадње и српског извоза и искоришћавање свих привредних потенцијала Србије, нарочито у туризму и ауто-индустрији", рекао је Дачић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво