Читај ми!

Закон о изградњи – брже инвестиције са мање бирократије

И у пракси је оживео Закон о планирању и изградњи, пошто је усвојено 28 подзаконских аката. Сада је, кажу надлежни, на локалним самоуправама да га спроводе. Закон предвиђа једноставнију процедуру, али и прекршајне пријаве против службеника на шалтерима, у институцијама и предузећима, који не буду радили свој посао и издавали потребна документа.

Закон о планирању и изградњи је одличан подстрек да коначно покажемо да се прописани рокови поштују и да оно што је обећано постане видљиво на терену.

"Одмах по стицању свих услова имаоци јавних овлашћења, а то су ЕПС и јавна комунална предузећа, имају обавезу да доставе све податке. Велики проблем јесте садашње стање у катастру, а нарочито са катастром подземних инсталација", каже Александра Дамњановић, државни секретар у Министарству грађевинарства.

Дамњановићева указује да једна од обавезних ствари које иду пре него што се изврши технички преглед објекта и упис права својине тог објекта у обједињеној процедури у катастру непокретности јесте управо снимак подземних инсталација које су изведене.

Циљ подзаконских аката јесте да се што више гради и да бирократија не кочи инвестиције. "Више неће грађанин имати улогу курира, улогу курира ће сада имати државна управа која треба да се организује на такав начин да прибавља саме податке из евиденције других државних органа, а за потребе инвеститора", истиче Душан Васиљевић из УСАИД-а.

Градитељима је велики проблем било управо кашњење у доношењу подзаконских аката.

"То је у Србији у просеку скоро три године и то оставља правни вакум, када усвојите подзаконске акте у законом предвиђеном року или пре, онда ви стављате 'стоп' на корупцију", указује Ана Брнабић из НАЛЕД-а.

Од 1. марта, када почиње примена Закона о планирању и изградњи, не сме више да се зида без грађевинске дозволе.

"Раније су инспектори много више радили канцеларијски, овог пута се то мења. И законом је одређен минимум пута колико  путаинспектор мора да изађе на терен, а инспектори ће по новим правилницима више времена проводити на терену него у канцеларији", истиче министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић.

У ресорном министарству раде и на правилнику, који треба да прецизира техничке стандарде за пројектовање и изградњу стамбених зграда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво