Читај ми!

Измене закона да "Телеком" не остане без сопствених акција

Предлогом измена Закона о привредним друштвима омогућава се Телекому Србије да задржи 20 одсто сопствених акција, наводи се у образложењу тог предлога који је Влада упутила Скупштини Србије.

Према предлогу објављеном на сајту Скупштине, без измена закона, сопствене акције Телекома Србије би истеком рока од три године за продају биле поништене и тако би се смањио основни капитал тог предузећа, уз негативни ефекат и на имовину Србије, преноси Бета.

Додаје се да је имајући у виду да је Телеком Србије у већинском државном влаништву, оцењено да је оправдано да се уведе изузетак и укине временско ограничење за отуђење до 20 одсто сопствених акција у конкретном случају.

Важећим Законом о привредним друштвима предвиђено је да три године након стицања компанија може да има максимално до 10 одсто сопствених акција.

Изменама закона предвиђено је да акционарска друштва која нису на берзи могу да задрже до 20 одсто сопствених акција и по истеку трогодишњег рока и уводи се ретроактивно дејство те одредбе.

Телеком Србије потписао је 30. децембра 2011. уговор о откупу 20 одсто акција од грчке компаније ОТЕ за 380 милиона евра, што значи да је рок за продају сопствених акција истекао крајем прошле године.

Повратно дејство предложено је и за измену закона којом се одређује да право прече куповине сопствених акција јавног акционарског друштва (оног које је на берзи) имају акционари на дан доношења одлуке о укидању трогодишњег рока за продају.

У образложењу је наведено да је Уставом Србије предвиђено да закони не могу имати повратно дејство, али да изузетно поједине одредбе закона могу имати повратно дејство, ако то налаже општи интерес.

"Повратним дејством стварају се неопходни законски предуслови за избегавање негативних финансијских последица за Телеком Србије и посредно са Републику Србију и остале акционаре Телекома", наводи се у образложењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво