Читај ми!

Русија ће испунити обавезе испоруке гаса Србији

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин рекао је да ће Русија испунити своје обавезе за испоруке гаса у Србију и Европу.

"Све уговорне убавезе ће бити у потпуности испуњене", рекао је Чепурин на конференцији "Свет у 2015.", преноси Танјуг.

Чепурин је навео да је Европска комисија блокирала руске потезе и стално говорила о политичкој претњи коју наводно доноси гас из Русије, те најављивала смањење зависности од руског гаса.

Циљ Русије је, према његовим речима, био максимално интегрисање у јединствени економски и енергетски систем са ЕУ.

Чепурин је рекао да се руска компанија Гаспром, међутим, суочила са чврстим опирањем сарадњи.

"Прича Јужног тока је тужна. То је био пројекат од узајамне користи у којем је учествовало осам земаља и који је био веома скуп, али је пружао огромне предности", рекао је ЦЦепурин.

Руски диполомата је оценио да се економска и геополитичка узајамна зависност истока и запада Европе "вероватно некоме није свидела".

"Сада је донета одлука о повећању капацитета гасовода у Црном мору. На граници Турске и Грчке биће успостављен дистрибутивни центар из којег гас мозе бити испоручен другим земаљама", рекао је Чепурин.

"То је занимљив подухват, којем могу да се придруже европски партнери, чланице и земље које нису чланице ЕУ. Али, то ће већ бити други пројекат", закључио је руски амбасадор.

Развој сарадње на политичком и економском плану

Руски амбасадор каже да ће Русија наставити да развија сарадњу са Србијом како на политичком, тако и на економском плану - свуда где се поклапају национални интереси две земље.

"Тамо где постоји национални интерес Србије и Русије, где се они подударају, ми ћемо тамо и наставити сарадњу", која се, како је додао, базира на политичком и економском дијалогу.

Подсетивши на посету руског председника Владимира Путина Београду 16. октобра, Чепурин је најавио да ће председник Србије Томислав Николић посетити Москву 9. маја на Дан победе, као и да је посета премијера Александра Вучића Москви планирана у првој половини наредне године.

"Тако да ће се политички дијалог наставити и остају велике суштинске могућности за развој политичких односа", рекао је Чепурин.

Када је реч о економској сарадњи, руски амбасадор је истакао да је робна размена у првих 10 месеци повећана скоро за 27 одсто, да Русија заузима треће место међу иностраним партнерима Србије, друго место по увозу и четврто по српском извозу.

Огромне могућности сарадње постоје у домену енергетике, као што су проширење капацитета предузећа Банатски двор, изградња гасно-турбиних електричних станица, изградња интерконектора, који могу да направе од Србије енергетски центар региона, истакао је Чепурин.

Он је оценио да Србија нема много успешних примера приватизације уз учешће иностраних компанија, али да НИС представља успешну причу, а добро послују и други руски инвеститори попут Лукоила и Сбербанке.

Русија ће наставити модернизацију српске железничке инфраструктуре, а у понедељак почиње изградња дела на станици Крњача за шта ће се користити се савремене руске технологије, најавио је Чепурин истакавши да ће бити испоручено 27 руских дизел возова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво