Читај ми!

Соботка: Пад рубље не треба да нас радује

Европа не би требало да се радује због стрмоглавог пада рубље и економских проблема Русије зато што ће то негативно утицати и на привредни раст Европске уније, сматра премијер Чешке Бохуслав Соботка.

Премијер Бохуслав Соботка упозорио је да "пад рубље није ништа што би требало да нас радује", преноси Бета.

"Ако би се наставила економска дестабилизација Русије, краткорочно би то могло да утиче негативно на привредни раст у Европи и, наравно, ту су и ризици за стабилност банкарског система", рекао је Соботка чешким новинарима који га прате на самиту у Београду.

Чешки аналитичари оцењују да ће даљи пад рубље, која је од почетка године изгубила 50 одсто вредности према долару, неминовно отежати чешки извоз у Русију.

"Ако би био настављен пад рубље, то може да угрози десетине хиљада радних места у Чешкој. Пре свега, изузетно ће отежати чешки извоз у Русију и ситуацију оних предузећа која воде обрачуне у доларима. Очигледно је да ће  се повећати број руских предузећа који неће моћи себи да допусте послове са чешким", рекао је Франтишек Масопуст из Привредне коморе Чешке.

Највећи чешки произвођач аутомобила, "Шкода" из Младе Болеславе, који је управо проглашен поново за извозника године у Чешкој, захваљујући између осталог и руском тржишту, оцењује да је сувише рано да се нагађа о будућем развоју на том тржишту.

"Пратимо ситуацију на руском тржишту. У нашим фабрикама у Русији производња аутомобила се одвија без ограничења", рекао је чешкој агенцији ЧТК портпарол "Шкоде" Јозеф Балаж.

Земљотрес на руском финансијском тржишту помно се прати и у суседној Пољској, пошто је рубља повукла у понедељак на доле и валуте у суседном региону Средње Европе.

"Показало се да смо ипак ближе Русији него главним тржиштима. Прво је почео да губи злот, а за њим и облигације. Домаћи економски подаци остали су у сенци", рекао је пољски аналитичар Камил Малишевски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи