Економски форум у Центру "Сава"

Четврти економски и трговински форум Кине и земаља Централне и Источне Европе одржава се у Центру "Сава". Београд је место сусрета економија Истока и Запада, поручио премијер Вучић, отварајући форум. Кинески премијер Ли Кећанг најавио оснивање новог инвестиционог фонда од три милијарде долара које ће државе региона моћи да користе.

19.00 - Потписан Меморандум о разумевању између Кине и земаља Централне и Источне Европе.

18.00 - Завршена пленарна седница економског формуа, почели панели из области инфраструктуре, привреде и трговине.

17.05 - У Центру "Сава" ће бити одржана три панела из области инфраструктуре, привреде и трговине и туризма.

16.40 - Успоставићемо Савет Кине и земаља Централне и Источне Европе, најавио је кинески премијер Ли Кећанг.

16.35 - Користимо сваку прилику да пробудимо сарадњу са Кином, каже чешки премијер Бохуслав Соботка.

16.25 - Српски премијер Александар Вучић пожелео је добродошлицу учесницима форума, наводећи да је част бити домаћин у Београду, где се сусрећу економије Истока и Запада.

16.15 - Економски форум почиње обраћањем српског, кинеског и чешког премијера.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је, отварајући економски форум, да је приоритет земаља Централне и Источне Европе – привредни раст, који може да се оствари уз два услова. Вучић је током дана имао низ билатералних сусрета са учесницима Самита.

"Циљ овог региона су инвестиције, потребна нам је инјекција поверења и снаге. То је суштина овог форума, створити везе између Кине и овог региона", навео је Вучић.

"Други услов зависи од нас – морамо да реформишемо себе, да се променимо. Нико неће да уложи у нас ако ми не улажемо у себе", додао је Вучић.

Верујем да је овај форум почетак бољег времена и сарадње целог региона, рекао је Вучић.

Председник Владе Србије рекао је да је Београд данас место на којем се срећу економије Истока и Запада и разговара о новим могућностима за раст и развој наших економија.

"Кинеска пословица каже да је најбоље време да посадимо дрво било пре 20 година, а друго најбоље време је данас", подсетио је Вучић и поручио да ту прилику не смемо да пропустимо.

Вучић је проценио да ће у наредних пет година половина раста доћи из Азије, па је овај форум изузетна прилика за стварање нових шанси, отварање нових радних места и економски развој.

"Чланство Србије у Европској унији је национални приоритет и циљ нам је улагање у инфаструктуру, како бисмо од Србије учинили мост који повезује Исток и Запад", истакао је Вучић.

Он је пожелео је добродошлицу учесницима форума, наводећи да је част бити домаћин у Београду, где се сусрећу економије Истока и Запада.

Кинески премијер Ли Кећанг оценио је да се светска привреда креће у смеру ка доле и пати од све већих инфлационих притисака, али да је сигуран да ће кренути напред, уколико све земље буду користиле своје потенцијале.

"Велико ми је задовољство што сам у прилици да посетим лепу земљу Србију и присуствујем форуму Кине и земаља Централне и Источне Европе", истакао је Ли на отварању Четвртог Економско-трговинског форума Кине и Централне и Источне Европе.

Ли је најавио да ће ове године на Форуму бити успостављен Савет Кине и 15 земаља Европе, што ће представљати нови корак и фазу у сарадњи.

Према његовим речима, зима и температуре на северној хемисфери одражавају температуру која влада у светској привреди.

"Питање је да ли ће се ситуација погоршати и треба се припремити за то. Побољшање живота људи је важно питање, а исто тако мир и стабилност у земљама у целом свету", поручио је Ли.

Потребно је да спроведемо такву сарадњу између партнера, као што су Кина и земље централне и источне Европе, у којој се обе стране у великој мери допуњују. Ми смо у ситуацији да појачамо и оснажимо сарадњу, нагласио је Ли.

Кинески премијер је најавио да ће његова земља основати нови инвестициони фонд од три милијарде долара које ће државе региона моћи да користе.

"Новац из тог фонда користиће се на нове начине, кроз јавно-приватно партнерство и лизинг аранжмане", рекао је Кећанг. Премијер Кине се нада да ће његова земља моћи да отвори фабрике у овом делу Европе које ће производити опрему, метеријал и постројења потребна за развој инфраструктуре у региону, што ће створити радна места.

Најавио је да ће Кина током самита у Београду предложити успостављање координирање финансирања са земљама региона.

Према његовим речима, од кинеске кредитне линије преостало је још 1,7 милијарди долара коју земље централне и источне Европе могу користити, а биће обезбеђено још средстава.

Премијер Чешке Бохуслав Соботка изјавио је да је Самит важан подстрек за јачање међусобне сарадње на свим нивоима.

"Заједничка нам је жеља бољи квалитет живота грађана, борба против корупције, борба за бољи стандард и јачање закона и прописа", рекао је премијер Чешке у говору на отварању Самита.

Истакао је да Чешка има у плану да 2015. године одржи у Прагу Здравствени самит шефова владе Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, на којем би, поред министара здравља, учествовали и представници релевантних предузећа.

Како је додао, Чешка преговара о отварању редовне авионске линије између Прага и Шангаја, а након тога и ка свим земљама источне и централне Европе.

По његовим речима, Чешка ће се ангажовати да се 2016. године Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе одржи у Прагу.

У Центру "Сава" ће се представити многобројне кинеске компаније, а предвиђено је одржавање три тематска панела са великим бројем учесника.

Економски форум се одржава у оквиру Трећег самита Кине и 16 земаља у Београду.

Потписан Меморандум о разумевању

У оквиру Економског самита потписан је Меморандум о разумевању о заједничкој промоцији основаног пословног савета Кине и земаља централне и источне Европе.

Меморандум су потписали потпредседник Кинеског савета за промоцију и међународну трговину Џанг Веј и председница Пољске агенције за развој предузетништва Божена Лублинска Каспрзак.

Домаћин церемоније у великој сали Центра "Сава" био је министар привреде Србије Жељко Сертић који је оценио да је сарадња између Кине и земаља ЦЕЕ успешна и да постоје примери добре праксе у свим земљама.

Председник Бироа за трговински развој МОФЦОМ Сун Ченхај је навео да је повећан извоз робе из земаља ЦЕЕ у Кину и да су предузете бројне активности у циљу унапређења сарадње.

Према његовим речима, организовани су сајмови на којима је представљен већи број производа ових европских земаља.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво