Читај ми!

Пруга до Будимпеште за две године

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић очекује да буде потписан документ о модернизацији пруге Београд–Будимпешта, који ће предвидети рок од три месеца за прављење студије изводљивости и две до две и по године за извођење радова. Србија је пропустила многе возове, немамо шта да чекамо, поручује премијер Вучић.

Зорана Михајловић каже да је пруга Београд–Будимпешта важан пројекат за Србију, јер није само реч о могућности да се преко Србије повежу Исток и Запад, већ да се преко Србије улази у ЕУ, јавља Танјуг.

Михајловићева је рекла да ће о том пројекту у среду разговарати премијери Кине, Мађарске и Србије, Ли Кећанг, Виктор Орбан и Александар Вучић, након чега ће бити потписан документ о релизацији тог пројекта.

Премијер Кине Ли Кећанг је у ауторском тексту за Танјуг навео да је изградња копнено-поморске експресне линије између Кине и Европе постала најзначајнија ставка за сарадњу на великим пројектима између Кине и 16 европских земаља.

Инцијатива "Појас и пут" коју је Кина предузела има за циљ сарадњу са другим земљама како би се тај сан остварио. "Северни пут", захваљујући редовним возовима између Кине и Европе, могао би да постане нова главна саобраћајница за транспорт и логистику протежући се до западне Европе преко централне и источне Европе.

Базиран у грчкој луци Пиреј и железничкој прузи Београд–Будимпешта, "Јужни пут" би могао да буде копнено-поморска експресна линија између Кине и Европе, каже Ли.

Премијер Србије Александар Вучић је за Танјуг навео да је за реализацију стратешке визије Србије као привредног, саобраћајног и културног раскршћа југоисточне Европе и моста Истока и Запада у 21. веку, од огромног значаја изградња брзе пруге Београд–Будимпешта.

"Србија је пропустила многе возове у прошлости и ми више немамо времена за чекање, нити имамо деценије за реализацију ове европске саобраћајнице. У кинеској страни осећамо да имамо моћног и поузданог партнера, са којим нашу визију можемо брзо и одлучно да спроведемо у дело", наводи премијер Вучић.

Изградња брзе пруге Београд–Будимпешта ће се највероватније, како је раније најављено, градити концесијом или путем јавно-приватног партнерства.

Три до четири сата до Будимпеште 

Возом до Будимпеште је сада потребно између седам и осам сати, а модернизацијом би то било три до четири сата, кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Пруга Београд–Будимпешта је на траси железничког Коридора 10 и била би од велике користи за цео регион, јер би убрзала транспорт људи и робе ка централној и западној Европи.

Тај крак Коридора 10 је дугачак 350 километара, од чега у Србији скоро 200 километара.

Према неким ранијим проценама, изградња брзе пруге између Београда и Будимпеште коштала би између 1,5 милијарди до две милијарде евра.

Стручњаци су раније рекли Танјугу да ће изградњом брзе пруге од Београда до Будимпеште почети нова ера железничког саобраћаја и развоја Србије, као и да ће наша земља тим пројектом ухватити корак са напредним земљама Европе и света.

У периоду од 27. априла ове године до 3. децембра из Пиреја су преко српских пруга саобраћала 52 воза са око 1.500 контејнера.

У свету брзих пруга возови морају да се крећу брзином од најмање 200 километара на сат. У Кини планирају да до краја 2015. користе чак 120.000 километара пруге, укључујући 40.000 километара супербрзих пруга.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво