Читај ми!

Ко је зауставио "Јужни ток"

Председник Томислав Николић каже да Русија не би одустала од изградње "Јужног тока" да Москви није постало јасно да Европска унија неће дозволити тај пројекат. Немачка канцеларка тврди да Европа није отказала "Јужни ток" и да га ниједна од европских држава чланица није одбацила.

"Јужни ток" је била и тема разговора немачке канцеларке Ангеле Меркел са бугарским премијером Бојком Борисовом. Како јавља Ројтерс, Меркелoва подржава захтев Бугарске да се обнове преговори са Русијом о том гасоводу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да треба испитати сва правна питања у вези с пројектом "Јужни ток" и о новим могућностима разговарати са руском страном.

Меркелова истиче да немачка привреда има веома добра искуства са Русијом као поузданим партнером и подсећа да су бројни уговори за тај пројекат већ потписани.

"Када је реч о гасоводу 'Јужни ток', можемо да кажемо да га Европа није отказала. Ниједна од европских држава чланица није га одбацила, већ је Русија изразила сумње. Мислим да је важно да се отворено говори са Русијом о томе како ће се ствари развијати на основу важећих закона", каже Меркелова.

И бугарски премијер Бојко Борисов још се нада да ће се проблеми решити.

"Сагласни смо да ћемо наставити преговоре са Русијом у складу са европским правним нормама", каже Борисов.

Председник Србије Томислав Николић каже да би договор Русије и ЕУ био олакшање и за Србију.

"Оставимо да то остане па да видимо шта ће бити, мада је мени председник Путин више деловао као да неће бити 'Јужног тока', те да тражи алтернативу за продају гаса и изгледа да то ради са Турском", рекао је Николић.

"Ја бих волео да се Русија и ЕУ договоре око 'Јужног тока'. То би било огромно олакшање и за Србију и за Европску унију, и показало би се да Европска унија и Русија могу да сарађују. Из ЕУ добијем једну причу, из Русије другу, не знам у чему је спор", каже Николић. 

Руски председник Владимир Путин изненадио је Европу 1. децембра када је објавио да одустаје од градње "Јужног тока", навевши као разлог противљење Европске уније.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво