Читај ми!

Лајчак: Обустава "Јужног тока" логична и добра

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак оценио је одлуку о обустављању изградње гасовода "Јужни ток" као позитивну за Словачку и логичну, јер, као истиче, пројект није био у складу са европским енергетским правилима.

"Словачку би негативно погодила изградња гасовода 'Јужни ток'. Не само да би заобишао Украјину већ и Словачку и нестала би наша улога кључне транзитне земље. Са аспекта наших економских и политичких интереса ово је добро решење", рекао је словачким медијима Лајчак.

Шеф словачке дипломатије упозорио је да "Јужни ток" не би представљао диверзификацију извора енергија за ЕУ, већ би само значио другу трасу, јавља агенција СИТА, а преноси Бета.

"Истовремено, логично је (обустављање Јужног тока) зато што у ЕУ важе извесна правила које је дефинисао трећи енергетски пакет а пројект Јужног тока, онако како је представљен, та правила није поштовао", рекао је Лајчак.

Шеф словачког предузећа за транспорт гаса Еустрим Томаш Маречек изјавио је још ове јесени да би подршка Брисела изградњи "Јужног тока" била јасан сигнал да Европска унија није спремна да подржи украјинске проевропске амбиције и да Украјина није солидан партнер за транзит гаса.

Маречек је нагласио да су он и његова компанија велики заговорници увоза руског гаса у Европу али да "Јужни ток" не би толико помогао њиховом руском партнеру "Гаспрому", колико би нанео штете Украјини.

"Потенцијална подршка 'Јужноm токu', посебно ако буде потпуна, није позитивна подршка нашем партнеру (Гаспрому) већ је то у ствари апсолутно непријатељски корак према Украјини", рекао је тада Маречек.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво