Регионалне разлике препрека привредном расту

Србија спада у европске земље са највећим регионалним разликама, а оне се од 2000. године све више повећавају, оцењено је на Међународном научном скупу о регионалном развоју, одржаном у Београду.

Велике регионалне разлике представљају ограничавајући фактор привредног раста земље, а како је речено, најразвијенији регион у Србији је Београд, а најнеразвијенији јужна и источна Србија.

Министар привреде Жељко Сертић рекао је на скупу да ће се у првој половини 2015. године радити на изменама Закона о регионалном развоју Србије, у коме ће се наћи нова решења за регионални развој, преноси Бета.

Према његовим речима, биће припремљен и стратешки развојни документ за период од 2015. до 2020. који треба да обухвати државне циљеве, регионалне приоритете и пружи добар оквир за институционално организовање региона.

Сертић је додао да Агенција за регионални развој у сарадњи с локалним самоуправама ради на припреми шест пројеката, укупне вредности од око 50 милиона евра, који би требали да буду спремни до половине 2015. године.

Пројекти обухватају области туризма, индустријализације, регионалног развоја и подршке малим и средњим предузећима.

Министар привреде је истакао да ће ће се у наредној години утврдити и нове методологије за мерење степена развијености подручја.

"Министарство привреде ће наставити да подржава различите програме инфраструктурне подршке. Без обзира на буџет који ће 2015. бити мањи него претходне године, део средстава смо планирали за наставак регионалних пројеката подршке, развоју индустријских зона", рекао је Сертић.

Основни циљ регионалног развоја, доношења закона и осталих мера је повећање запошљавања и квалитетније и ефиксније решавање наслеђених проблема, истакао је министар.

Дводневни међународни научни скуп оргазнизују Национална агенција за регионални развој и Београдска банкарска академија уз подршку Министарства привреде.

На скупу ће предавачи представити радове из области регионалног развоја, а гости из иностранства - Мађарске, Русије, Македоније, Румуније, Словеније и Италије, представиће искуства успешне примене механизама регионалне политике или ревитализације неког локалитета из својих земаља.

Циљ конференције је да се покрену развојни пројекти, како би се повећала конкурентност општина, региона и државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се