Читај ми!

"Убер", такси за плићи џеп

Америчка компанија "Убер" помоћу апликације за мобилни телефон спаја оне којима је потребан превоз са онима који имају аутомобил. Јефтинији су од таксија, а услуга се плаћа унапред, интернетом. Посао се проширио у 52 земље, свуда уз велике протесте званичних таксиста. Питање није да ли ће се, већ када ће се "Убер" појавити и у Србији.

Ако може у Колумбији, Саудијској Арабији или Бугарској, можда ће и у Србији ускоро вожња да се заказује и плаћа преко мобилног телефона. "Убер" се шири као епидемија која најтеже погађа постојећа такси удружења.

У Београдском таксију стрепе јер је, кажу, ионако превише дивљих таксиста, а зарада је већ годинама премала.

"Мислим да би то било врло погубно за постојећи кадар у такси служби. Не само у граду него у целој Србији. Ми ионако немамо посла, а када би дошло до тога тек онда би смо могли да позатварамо радње", каже таксиста Раде Бокун.

Брину и о безбедности муштерија.

"Питање техничког прегледа тог аута, ми идемо годишње два пута, на естетски идемо једном годишње. Поставља се питање њихове професионалности као возача, сматрам да су возачи у граду доста лоши и мислим да би то било погубно и за кориснике њихових услуга", каже Бокун.

"Убер" вреди 40 милијарди долара, а постоји тек пет година. Како су успели?

"'Убер' је просто промена животног стила. То је апликација која омогућава великом броју људи да изађу на тржиште рада, а који нису стари таксисти, која мења начин на који ви наручујете такси. С друге стране, прилагодио се животном стилу младих. Све више ствари се обавља преко интернета и онлајн апликација. традиционалне службе нису томе успеле да изађу у сусрет", наводи Зоја Кукић са портала Startit.rs.

Цака је у томе да се муштерији пружи прилика да што више одлучује о томе ко ће је возити.

"Коришћењем 'Убера' ви не само да можете да наручите возило већ можете да знате где вам се налази возило, да изаберете које возило хоћете да наручите, да изаберет којег возача хоћете да наручите, да погледате како су претходни корисници оценили тог возача, да платите директно преко апликације. То значи да ви када у том тренутку наручујете ауто не морате да имате никакав кеш у џепу", каже Зоја Кукић.

Компанија "Убер" са тренутним бројем корисника вреди више него што је вредео Фејсбук када их је имао толико. Процене да се неће задржати на сиромашнијим тржиштима показале су се погрешним.

"Убер" сасвим добро фунционише на тржиштима као што су Бангкок, Манила, Џакарта и Богота, где је такси јефтинији него у Београду.

Ипак, има проблема. У Делхију је тренутно "Убер" суспендован јер је један возач силовао путницу. У Лондону су такси удружења протестима тражила да нестане.

Ипак, чини се да ће ратна соба, како директори Убера зову своју канцеларију, наћи начин да се избори са проблемима. Успели су у 52 земље, а нигде их нису дочекали с цвећем.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво