Примарне теме – раст и приватни сектор

Премијер Србије Александар Вучић каже да су пред Србијом у следеће три године примарне две теме, а то је раст и оно што је најважније – помоћи, обучити и убедити грађане да је будућност у приватном сектору. Влада сутра о предлогу буџета, истиче министар привреде Душан Вујовић.

Говорећи на конференцији Америчке привредне коморе, премијер Александар Вучић рекао је да је циљ показати грађанима да је будућност у приватном сектору, бизнису и у томе колико ћемо компанија основати, а не у ухлебљењу у јавном сектору.

Како је рекао, намерно користи реч "ухлебљење" истакавши да је са таквом праксом завршено, да се не тражи посао него само радно место, као и са праксом да се од банке узме 100 милиона, да се 30 убаци у буџет, а 70 нестане.

"Без раста привредног сектора и предузетништва нећемо имати дугорочне резултате и стога ће Влада донети механизме да убеди и објасни људима на који начин да оснују свој посао, запосле нове, прошире производњу", рекао је Вучић.

Људи треба да знају, каже премијер, да оснивањем својих компанија могу да раде и зараде много више него у било ком делу јавног сектора.

Као пример је навео неке министре који, како је рекао, кажу да су им зараде мале, да је притисак велики, а да им он на то поручује да слободно могу да изађу из Владе, као и њихови шефови кабинета и помоћници и да иду на тржиште.

Вучић је додао да после таквог његовог одговора престају разговори на ту тему објаснивши да када тржишни механизам треба да се примени, сви од тога беже.

"Уколико не буде неких ствари на које се не може утицати као што су биле поплаве ове године, сигуран сам да ће крајем 2016. и у 2017. јавни дуг који сада расте – бити заустављен и бити окренут у супротном смеру", рекао је премијер.

У наредном периоду, додао је, морамо се позабавити и великим дефицитом у локалним самоуправама наводећи да је на пример у Београду наслеђен дефицит од више од 20 одсто.

Према његовим речима, тај дефицит ће ове године бити преполовљен, а догодине ће бити смањен за 6,5 одсто.

Истакао је да баш и није нормално да се тиме хвалимо, али да је то у сваком случају три пута мањи дефицит него што је био.

Рекао је да Србија чврсто корача путем реформи, да је спровела најтеже мере до сада, да се оне настављају и да се од њих не одустаје. Каже и да Србија на том путу не тражи ничије сажаљење.

"Идемо ка ЕУ, али не рушимо своје односе са традиционалним пријатељима", поручио је Вучић.

Закон о инспекцији до краја 2014. у скупштини 

Потпредседница Владе Србије Кори Удовички рекла је да ће се закон о инспекцијском систему наћи у скупштини до краја године, као и да ће тај закон смањити простор за сиву економију.

Удовички, која је и министарка државне управе и локалне самоуправе, рекла је да то министарство још већи значај придаје реформи јавне управе.

"Најважније је да спроводимо законе које доносимо, а за то су нам потребни инструменти", рекла је Удовички на конференцији коју је организовала Америчка привредна комора.

Удовички је рекла да закон о инспекцијском надзору захтева од службеника да размишља о циљу, а општи циљ је, како каже, да поспешимо привредни раст. "Службеници морају да помогну се достигне тај циљ", рекла је Удовички.

Она је навела да је Управна инспекција добила овлашћења да кажњава оне који не спроводе овај закон.

Удовички је рекла да ће ступање закона на снагу бити велики тест за све јер он захтева промену начина размишљања појединих инспекција и нагласила да на врху сваког министарства постоји политичка воља да се овај закон спроведе.

"Ресурси за његово спровођење у великој мери постоје", рекла је потпредседница владе и најавила донаторску конференцију у 2015. години за обезбеђивање средстава за информатичко опремање целог система.

Америчке компаније планирају нова радна места

Готово половина чланица Америчке привредне коморе у Србији планира да у наредне две године запошљава нове раднике, показало је истраживање ове организације.

Амерички привредници измерили су пролазно време српској економији - сликовито је виде као исцрпљеног тркача.

"Али зна да га деоница, најважнија, тек чека. И у том смислу има и мало сажаљења и није лако наставити у одлучујућој, последњој деоници када сви заједно треба да направимо добар резултат", каже Маја Пишчевић из Америчке привредне коморе.

Добар резултат је што 47 одсто компанија чланица Америчке привредне коморе у наредне две године планира ново запошљавање. Број запослених не планира да мења 43 одсто, а свега 10 одсто планира отпуштања.

Очекују већу предвидивост и мање сиве економије.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 01. феб 2015, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

paulo koeljo

..."neprijatelja je najlakse razoruzati ako ga uverimo da smo na njegovoj strani"

(четвртак, 11. дец 2014, 00:59) - anonymous [нерегистровани]

Nema ubedjivanja

Mene g.Vucicu necete ubediti ni u sta zivo sto postoji u ovoj zemlji. Zao mi je,ali me zivot naucio na sve najgore.Od kada znam za sebe tesko zivim.SDosta mi je !

(уторак, 09. дец 2014, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

prevareni

e da je samo korupcija...obecali su da ce zastiti privatni sektor ali od toga nista,sverc u porasrtu,siva ekonomija u porastu,nelojalna konkurencija,carina kriminalna,inspekcija jos gora,domaci proizvodjaci u problemima a gospoda nas svaki dan opterecuje EU,juznim tokom,kosovom,umesto da se sredjuje stanje u drzavi,pa najlakse je povecati porez ,akcize,osiguranje i dr namete

(уторак, 09. дец 2014, 17:23) - genius [нерегистровани]

Korupcija

Od privatnog biznisa nema ništa dok se nivo korupcije ne smanji. Pošten čovek ne može da izdrži konkurenciju sa kriminalcima - neko ko radi i zarađuje ne može protiv onih koji uzimaju milione kredita koje nikada ni ne misle da vraćaju (uz zaštitu na najvišem nivou)!
Kada država bude sposobna da zaštiti poštene građane, a kazni prevarante - tada će privatni sektor da procveta. Do tada - ili u beli svet (ko sme i može) ili "uhlebljenje".