Објављен тендер за Железару Смедерево

Агенција за приватизацију објавила је јавни позив за избор стратешког партнера за докапитализацију Железаре "Смедерево" куповином удела од 80,01 одсто тог предузећа, док ће Република Србија задржати власништво остатка капитала.

Према подацима из тендера, вредност новчаног капитала Железаре је 16,7 милијарди динара, док је неновчани капитал око 2,7 милијарди динара, преноси Бета.

Право учешћа на тендеру имају инвеститори чији је годишњи приход у последње три године појединачно био најмање 300 милиона долара, прерачунато у валути земље у којој послује.

Обавеза купца биће да до краја 2016. године покрене производњу у високој пећи два у Железари која ће радити са најмање 50 одсто капацитета, а да истовремено одржава пуну производњу високе пећи један.

Рок за подношење пријава је 5. јануар 2015. године, а приватизациона документација заинтересованим купцима је доступна од 9. децембра.

Захтев за откуп документације треба да буде достављен Агенцији до 22. децембра.

Влада је на јучерашњој седници одлучила да покрене поступак приватизације Железаре "Смедерево", моделом стратешког партнерства путем докапитализације и методом јавног прикупљања понуда.

Одлучено је и да државни повериоци отпишу дуг Железари, са стањем на дан 31. децембар 2013. године, под условом успешног окончања докапитализације.

Формирана је комисија за спровођење модела стратешког партнерства и утврђени квалификациони услови и критеријуми за рангирање понуда.

Накнада за откуп приватизационе документације износиће 10.000 евра, а заинтересовани понуђачи су дужни да на име озбиљности понуде уплате депозит од 100.000 евра.

Министар привреде Србије Жељко Сертић изјавио је да је стигло десет пријава инвеститора за приватизацију Железаре "Смедерево", а најозбиљнији купац Железаре је амерички "Есмарк".

Влада Србије је власник Железаре од фебруара 2012. када ју је за један долар купила од америчког "Ју-Ес Стила" који се повукао због губитака.

Први тендер за продају Железаре расписан је априла 2012. године, а руски "Уралвагонзавод" се једини јавио на позив, али није доставио обавезујућу понуду.

Вредност производње Железаре Смедерево је око 340 милиона евра, а с пуним капацитетом достигла би 1,5 милијарди евра.

Држава Железари месечно даје 8,5 до 10 милиона евра, али то предузеће банкама дугује 260 милиона евра, добављачима 120 милиона и за сировине још 145 милиона евра.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 05. дец 2014, 18:58) - Застава [нерегистровани]

Зашто уопште продајемо?

Чим има толико заинтересованих значи да се сада бизнис са челиком исплати на светском тржишту.

А кад поново падну цене онда ће да нам је продају назад као што је било прошли пут?Па ми покривамо губитке.

А кад се тај бизнис исплати онда дамо неком да он убире профите.
А да још нису испитане ни раније неправилности лепо је објаснио коментатор пре мене.

(петак, 05. дец 2014, 14:06) - anonymous [нерегистровани]

kako je moguce

Vec par meseci vucic i njegovi javno izjavljuju kako je esmark najbolji ponudjac a tek sada je raspisan tender i treba da da se otkupi dokumentacija. Znaci zelezara je unapred prodata ali nije receno za koje pare. Kada ce odgovarati oni koji su zelezaru prodali amerima za 24 miliona dolara a onda je kupili od istih za 1 dolar uz prihvacene obaveze od 17 milijardi dolara kako je pisalo u nasoj stampi i da li cemo i sada slicno proci. Za sve im je pokrice briga za 5-6.000 radnika, a niko ne pominje fabrike [irom srbije koje su zaposljavale 5,10 pa i vise hiljada adnika i sada uopste ne rade. Sramota.

(петак, 05. дец 2014, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

E boze

Koliko godina taj tender traje.