Читај ми!

Највећа соларна електрана у Србији

Пуштена у рад соларна електрана у Кладову, која је највећа у Србији. У овај пројекат домаћи инвеститор уложио је три милиона евра. Електрану у рад пустио министар рудраства и енергетике Александар Антић.

Александар Антић је рекао да Кладово, после највеће Хидроелектране "Ђердап", добија и највећу соларну електрану у Србији, чиме та општина постаје велики произвођач електричне енергије, преноси Танјуг.

"Ово је велики дан за Кладово и инвеститора 'Соларис енерџи' и за целу Србију, као и укупан енергетски систем земље", поручио је Антић и најавио да ће држава и даље подржавати улагање у обновљиве изворе енергије.

Похваливши младе људе, домаће инвеститиоре што су имали храбрости да улажу у обновљиве изворе енергије и тако значајан енергетски објекат, Антић је навео да ће та електрана у летњим месецима, када су најсунчанији дани, производити половину струје неопходне за снабдевање Кладова.

Подсећа да Србија сада производи 21 одсто струје из обновљивих извора енергије, а да ћемо до 2020. године морати да добијамо 27 одсто зелене енергије од укупне потрошње струје.

"Овакви пројекти су значајни за достизање тог циља", каже министар.

Додаје да су обновљиви извори енергије будућност и да ће бити један од приоритета ресорног министарства и Владе Србије.

"Настављамо са политиком субвенционисања обновљивих извора енергије и уговорима о статусу повлашћених произвођача струје из обновљивих извора", истиче Антић и најављује да Србију у наредних неколико година очекују озбиљне инвестиције у енергију ветра, вредне неколико милијарди евра.

Соларна електрана у селу Велесница, у општини Кладово, смештена је на 4,5 хектара земљишта, а укупна површина соларних панела је 13.600 метара квадратних.

Укупна снага електране је два мегавата, а данас је пуштен у рад други блок електране.

Директор и сувласник "Соларис енерџија" Милош Костић каже да ће инвеститор градити још два блока, снаге два мегавата, те електране, у коју ће уложити додатна три милиона евра.

Наводи да је на изградњи првог и другог блока било ангажовано по 30 људи и значајан број домаћих компанија, подизвођача радова и да ће четири стручна радника бити стално запослена у овој соларној електрани.

Председник општине Кладово Радован Арежина указује да је ова електрана веома значајна за Кладово, нарочито када се има у виду да је та општина недавно била погођена великим поплавама.

Општина Кладово је брзо реаговала и препознала значај овог пројекта и омогућила инвеститорима да брзо заврше посао.

Руководство општине охрабрило је и остале заинтерсоване инвеститоре да дођу у Кладово и улажу у ту општину јер ће, како обећавају, брзо доћи до грађевинских дозвола и неће имати проблема са администрацијом. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво