Француска привреда за српске потребе

Дипломатски односи Београда и Париза успостављени пре 135 година, пролазили су кроз различите фазе, али су две државе увек биле савезнице у ратовима, а пријатељи у миру. Каква је дошадашња привредна сарадња са Француском која је пета привреда на свету и други светски извозник хране?

Укупна размена у прошлој години била је око 930 милиона долара и далеко је од рекордне 2008, када је премашивала милијарду и 200 милиона долара. Ипак, прошле године забележено је повећање увоза из Француске за 16, а извоза за 25 одсто са дефицитом размене на нашој страни.

У Француску смо највише извозили производе од гуме, намештај, хемијске производе и одећу, а увозили друмска возила, медицинску опрему, лекове, етерична уља, пластичне производе, опрему.

"Ми запошљавамо 1.400 људи, тако да је то још једна важна инвестиција. Као банка која репрезентује француски однос према запосленима, водили смо рачуна према њима у највећој могућој мери", рекао је Горан Питић, председник Управног одбора "Сосијете Женерал" банке

У Србији послују велике компаније попут "Мишлена", "Лафаржа", "Таркета", "Шнајдера", "Интерекса". Такође, ту су и три француске банке "Креди Агрикол", "Финдоместик" и "Сосијете Женерал", која је једна од првих западних банака у Источној Европи.

Међутим, Французи само у Румунији имају 3.500 предузећа, а у Србији тек 100.

"Оне запошљавају око 10.000 људи, 55 одсто је у сектору производње, негде око 30 одсто у финансијском сектору, а остало је у услужним делатностима. То је негде око 750 милиона евра инвестиција. Ако узмете у обзир да је скоро 50 одсто француских инвестиција на Балкану управо у Србији, онда је јасно да је Французима Србија значајна земља", каже Сања Иванић, председница Српско-француске коморе.

Француска је друга у свету по производњи нуклеарне енергије и међу водећим компанијама у производњи електричне енергије. Снажно је развила прехрамбену индустрију, аеронаутику, наменску, хемијску и петрохемијску, аутомобилску индустрију, металургију и електронику, биотехнологију.

Француска привлачи више туриста него било која друга земља у свету.Са учешћем од око 6 одсто у БДП-у, ИТ сектор у Француској више доприноси расту привреде него аутомобилска индустрија и енергетика заједно.

Трендови указују на то да ће Француска и даље бити једно од најатрактивнијих светских тржишта за мобилну телефонију, сателитску опрему, оптичка влакна, интернет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво