Читај ми!

Отворен српско-француски пословни форум

Премијер Француске Мануел Валс каже да Француска схвата да се Србија налази на историјској прекретници и да његова земља има амбиције за Србију које су на нивоу оних које има српски премијер. Александар Вучић позвао француске фирме да улажу у Србији.

Премијери Србије и Француске, Александар Вучић и Мануел Валс, присуствовали су отварању српско-француског пословног форума у Београду, преноси Танјуг.

Валс је поручио да је Србија на прекретници и да може да рачуна на помоћ Француске. 

"Знам да нас сада слуша велики број Срба и то нас обавезује да будемо на високом нивоу. Наша влада је ту", рекао је француски премијер на отварању бизнис форума.

Истакавши да и чињеница да се форум одржава на почетку његове посете Србији показује колики значај Француска придаје економској сарадњи, Валс је рекао да добре историјске везе између две земље сада морају да се унапреде много јачим економским везама.

"На вама, привредним субјектима јесте да се обезбеде идеје, инвестиције и радна места. Премијер Вучић нам је поставио циљ високо тиме што је рекао колико је радних места у Србији отворила Немачка", рекао је Валс, подсетивши да је Француска тек десети директни инвеститор у Србији.

Према његовим речима, трговинска размена није на задовољавајућем нову, али напредује.

Посебно је истакао значај чињенице да је у порасту извоз Србије у Француску и то за 37 одсто у периоду 2012/2013. године и још 33 одсто током првих осам месеци ове године.

"То повећање извоза у Француску и друге земље је добра вест за економију Србије. То потврђује да стратегија Владе Србије даје резултате. На нама са француске стране је да успоставимо равнотежу трговинског биланса".

Поверење у сарадњу са Србијом 

Говорећи о ентузијазму и поверењу у сарадњу са Србијом, Валс је рекао да се они базирају на два позитивна сигнала – опредељењу Србије да иде у ЕУ и кохерентности размена између две земље.

"Иако је тешко ускочити у воз у покрету, Србија је на путу ка ЕУ већ остварила значајне напоре, а последњи Извештај ЕК је био веома позитиван", рекао је Валс.

Додао је да се Србија определила да се организује за нови начин функционисања економског живота.

"Знам да сте одлучно предузели реформе", рекао је Валс.

Говорећи о областима најперспективнијим за сарадњу, Валс је посебно истакао инфраструктуру и саобраћај, нагласивши да би без железничких веза и ауто-путева економски развој Србије био хендикепиран.

"У Француској имамо знања и искуства које желимо да поделимо", каже Валс.

Најављујући Меморандум о разумевању за градњу метроа у Београду, француски премијер је рекао да ће то бити структурни пројекат за Београд и Србију, посебно ако се има у виду амбициозна визија премијера Вучића за главни град.

Меморандум ће бити потписан и за Аеродром "Никола Тесла", рекао је Валс додајући да експерти раде на проналажењу најбољих решења за финансирање пројекта метроа.

"Меморандум – један папир, ми чекамо реализацију", истакао је француски премијер.

Позив француским фирмама да дођу у Србију 

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је од француског премијера Мануела Валса добио уверавања да ће та земља давати још снажнију подршку Србији на европском путу.

Позвао је француске компаније да буду што присутније у Србији, где их чека пуна политичка и економска стабилност.

Србија је добро место за француске инвеститоре, желео бих још већи број француских фирми у Србији и да постигнемо резултате у кратком року, рекао је Вучић на отварању бизнис форума Француске и Србије.

Вучић је рекао да су две земље пријатељи и да су разговарали о најконкретнијим економским пројектима јер је потребно да се са поља пријатељства, љубави и солидарности пређе на економске теме и оно што значи решавање проблема за грађане.

У Србији је данас 91 француска фирма која запошљава 10.000 људи, очекујем да запосле двоструко више, рекао је Вучић, наводећи да су у Србији све бољи услови за улагање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи