Читај ми!

Стресна недеља за европске банкаре

Већина највећих банака Европске уније показала је отпорност на такозване стрес-тестове које је спровела Европска централна банка. Ипак, свака пета банка еврозоне није прошла тест издржљивости, због мањка капитала. Ако се не консолидују за девет месеци, ризикују да буду затворене.

Банкарски сектор у Европској унији ове недеље ишчекивао је резултате стрес-теста 130 банака, којим је испитивана њихова отпорност на финансијске кризе.

Тест није прошло 25 банака, односно свака пета банка еврозоне - највише их је у Италији, Грчкој, Португалу, Белгији и на Кипру. У Словенији тест нису прошле Нова љубљанска банка и Нова Кредитна Банка Марибор.

За евентуалне финансијске ударе потребно им је 25 милијарди евра. Европска агенција за надзор банака дала им је девет месеци да се консолидују. У супротном, ризикују да буду затворене.

"Од 25 банака, 12 је већ ове године надокнадило мањак, остале ће морати да нађу начин да се докапитализују. Ова дубинска контрола стања требало би да повећа поверење јавности у банкарски сектор, омогући лакше позајмљивање новца и подстакне економски раст", каже Витор Констанцио, потпредседник Европске централне банке.

Лошим резултатима банака највише су допринели ненаплативи кредити. Њихова укупна вредност у еврозони достигла је 880 милијарди евра. Најтеже је погођена италијанска банка "Монте деи Паски" из Сијене, са мањком капитала од 2,1 милијарде евра.

Резултати су ипак бољи него на стрес-тесту пре три године.

"Краткорочно, нека тржишта, пре свега у Италији и Шпанији, могла би да буду погођена. Ипак, како време буде одмицало очекујемо већу финансијску консолидацију и регулисање банкарског сектора Уније", рекао је финансијски аналитичар Давид Ереира.

Стручњаци очекују да ће после пет година финансијских превирања бити стављена тачка на сумње у банкарски систем Старог континента. О њему ће, од новембра, бринути Европска банкарска унија. Посебним мерама спречаваће банке да доведу неку чланицу Европске уније до банкрота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво