Читај ми!

Вујовић: Добар тренутак за реформе

Србија се тренутно налази у доброј позицији да спроведе најављене мере, каже за РТС министар финансија Душан Вујовић. Истиче да се средње категорије, попут просветара и здравствених радника не могу изузети из мера јер се на њима највише штеди.

Ребаланс је први корак на путу реформи које морамо да завршимо и које су обећаване годинама и деценијама, истакао је министар финансија Душан Вујовић.

Смањење плата и пензија ступиће на снагу 1. новембра, најавио је данас Вујовић на конференцији за медије у Влади Србије.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Вујовић је рекао да је крајње време да се реформе спроведу јер постоји поверење инвеститора, а девизне резерве су добре. Каже да је потребно прихватити жртве зарад боље будућности. 

Циљ, међутим, нису жртве, оне су средство за балансирани приступ реформама, каже министар.

Рекао је да се Влада трудила да се поштује социјална правда и да они са најмањим примањима буду изузети. Плате ће бити смањиване линеарно за 10 одсто, и то цео износ, указао је Вујовић. Ниједна плата, притом, не сме да буде мања од 25.000.

Нагласивши да се највећи део пензија неће смањивати, Вујовић је нагласио да ће се смањивати онај део пензије који прелази 25.000, то јест – разлика.

Говорећи о протесту просветара, Вујовић је рекао да разуме да им је тешко, али и истакао да се не могу изузети од смањивања плата.

Позивам их да поразмисле колико времена раде и како да допунским радом надокнаде смањење плата, поручио је Вујовић.

Министар је додао да, ако се изузму средње категорије, "нeмамо на чему да уштедимо".

Штедеће и држава, тврди Вујовић. Држава је гледала да минимизира мере у оквиру расхода, каже министар, додајући да ће остале мере бити спроведене тамо где "мање боле".

Вујовић је рекао да ће се штедети приликом куповине добара и услуга, али и на нерационалним субвенцијама које су трошене без резултата. "Очекујемо велике уштеде решавањем статуса предузећа у реструктурирању, али и у јавним предузећима", каже министар.

Истакао је и да је у Вашингтону са ММФ-ом постигнут "висок степен сагласности". Долазак ММФ-а је важан јер шаље позитиван сигнал инвеститорима, рекао је Вујовић.

Очекује да ће 2015. Србија доживети економско оживљавање, а 2017. одрживи раст и развој. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво