Читај ми!

Отворене нове фабрике у Ади и Сенти

Премијер Србије Александар Вучић, председник војвођанског парламента Иштван Пастор и израелски амбасадор Јозеф Леви отворили су у Ади нови погон предузећа "Ливница прецизних одливака", који ће производити делове за млазне моторе. Премијер Вучић је у Сенти отворио и погоне компаније RASCO-TAMP.

На отварању ливнице у Сенти, Вучић је, обраћајући се присутнима, рекао да је сигуран да "Србија има бољу и срећнију будућност него што јој је садашњост".

Поручио је да је Србији потребно 1.000 таквих "тачака" где ће се радити и производити и посебно захвалио израелском амбасадору, народу и компанијама.

Премијер је рекао да је Србија отворена за сарадњу и када је реч о другим пројектима и приватизацији и захвалио Израелцима што показују интересовање за преостале приватизације.

Вучић је навео да то није "само посао и зарађивање плата", већ да је реч о озбиљној инвестицији, а Србија ће помоћи да се сви планови израелског партнера испуне и остваре.

Захваливши на томе што је направљена добра фирма, што се подижу производња и профит, премијер је рекао да се нада да се неће стати на 63 запослена или на 100, колико је планирано, већ да ће бити запослено 200 радника и из Аде и околине.

Иштван Пастор је истакао да верује у потенцијал Србије и Војводине, у потенцијал Аде.

"Ако је у Ади то било могуће направити, биће могуће у другим местима и ситуацијама", поручио је председник војвођанске скупштине.

Пастор је уверен да ће са потенцијалима које има, и Ада и тај крај имати лепшу будућност него сада, а да је то могуће, како је рекао, показује и отворена фабрика.

Израелски амбасадор се осврнуо на пријатељство и односе два народа и земље, истакавши да нам је заједничко то што "од ничега можемо да створимо нешто".

"Оно што ми имамо су људи", рекао је Леви, истичући да људи могу да стварају чуда и да су управо они, њихово образовање, посвећеност раду – мотор развоја.

Верујемо у дух и будућност Србије, рекао је Леви, додајући да ће се велико партнерство наставити, јер је фабрика у Ади пример шта се може учинити у заједничком партнерству Србије и Израела.

Компанија "Бет Шемеш енџинс ЛТД" из Израела купила је 2003. године стару фабрику "ЛПО Ада", која је од тада повећала продају десет пута.

Та компанија је одлучила да изгради потпуно нову фабрику за производњу делова за млазне моторе за инострано тржиште.

Делови се праве за компаније "Ербас", "Бомбардијер", а и за авионе "фалкон", а сто одсто производње намењено је извозу, посебно у Немачку, САД и Холандију.

У обе фабрике запослено је више од 60 радника, од којих је 20 у новом погону, а планира се да се у наредној години запосли још 30 људи.

Инвеститори не морају да брину за извоз на Исток 

Премијер Александар Вучић отворио је и погоне компаније RASCO-TAMP у Сенти и поручио инвеститору из Хрватске да не мора да брине за извоз на источна тржишта, као и у ЕУ и друге земље.

"Не морате да бринете за источна тржишта – обезбеђен вам је приступ. Неће Србија уводити било коме санкције, тако да слободно можете да рачунате на извоз у Руску Федерацију, Казахстан, Белорусију... Такође, и у Турску, јер и са њима имамо Уговор о слободној трговини, а разуме се, и са ЕУ", рекао је Вучић.

Поручио је да је сигуран да ће инвеститор у Сенти пронаћи изванредно место за добар бизнис, као и да ће наићи на истинско и искрено гостопримство свуда у Србији.

Како је навео, Влада ће се потрудити да зарађују што више, а такође, и да запосле већи број грађана Србије.

Председник Скупштине Војдводине Иштван Пастор је такође додао да је задовољан што је овај погон отворен и хрватским инвеститорима рекао да сматра да су донели одличну одлуку када су одабрали да у Сенти подигну фабрику.

Како је навео, ово је порука инвеститорима из Хрватске, као и свим осталима, да о Војводини и Србији размишљају као о потенцијалном инвестиционом подручју.

Председник управе компаније RASCO-TAMP Фране Франчевић захвалио је на помоћи која им је пружена у реализаији те инвестиције, рекавши да је након свега 14 месеци од доношења одлуке направљена ова фабрика за коју се већ сада може рећи да је добар потез.

Прецизирао је да је у првој фази инвестиција уложено више од два милиона евра, запослено педесетак људи, а да се, у међувремену, кренуло са преносом технологије.

Компанија RASCO-TAMP је водећи европски произвођач комуналне опреме са извозом од 80 одсто своје производње у више од 30 земаља света, међу којима су Велика Британија, Шпанија, Чешка, Норвешка, Русија.

Како је Франчевић додао, циљ је да се Србија упише у мапу најзначајнијих произвођача комуналне опреме.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво