Читај ми!

ЕУ: Могућа изузећа за изградњу "Јужног тока"

Ако руски представници затраже, Европска унија спремна да размотри захтев Русије да се "унутар закона ЕУ нађу изузећа за изградњу 'Јужног тока'", рекла портпаролка европског комесара за енергију Гинтера Етингера, Марлен Холцнер.

На питање новинара о чему би конкретно могло бити речи, ако се питање "Јужног тока" такође покрене на састанку ЕУ, Русије и Украјине о спору око испорука гаса 26. септембра у Берлину, Холцнерова је истакла да 'Јужни ток' није на дневном реду берлинског састанка, али да и о томе може бити размене мишљења на руски предлог, преноси Бета.

Холцнерова је међутим оповргла тврдње неких медија да је "ЕУ спремна да учини неке уступке" кад је у питању усаглашавање изградње "Јужног тока" с прописима Уније.

Марлен Холцнер је додала да би се "у том случају видело шта се може догодити", а ставила је до знања да "ништа не може зауставити Русе да то затраже, јер ми имамо и билатералне разговоре".

На састанку у петак у Берлину ће учествовати европски комесар Етингер, украјински министар за енергију Јуриј Продан и руски министар енергетике Александер Новак, саопштила је Комисија у Бриселу.

Етингер је изјавио да се, кад је у питању изградња гасовода "Јужни ток", морају имати на уму и околности везане за украјинску кризу.

Европска комисија мисли да сви уговори које је Москва потписала са земљама у Европској унији и Србијом делом крше прописе Уније.

Званичници Европске комисије су претходно ставили до знања да Србија може изградити деоницу гасовода "Јужни ток" и, пошто није чланица ЕУ, не потпада под законе унутрашњег тржишта Уније.

Нагласили су, међутим, да ће то морати да буде сагласно прописима Европске енергетске заједнице, чији је потписник и члан и Србија.

Такође је предочено да током преговора о чланству Србије и ЕУ, српска страна мора усагласити своје законе и са прописима Уније на пољу енергије.

Марлен Холцнер је јуче рекла да "било да је у питању Бугарска или Србија, ако оне добијају руски гас, тај гас мора проћи преко територије Европске уније, тако да, као у сваком послу на европској територији, морају се поштовати европски закони".

Она је, на питање новинара како ЕУ гледа на саопштење "Гаспрома" да ће изградња деонице кроз Србију почети у октобру, објаснила да се не може спречити да Србија гради гасовод, рекавши да кад је реч о "енергетским прописима који би могли бити прекршени, то би уследило у каснијој фази кад би гасовод почео да ради".

Холцнерова је додала да се, у случају Србије, ако гасовод почне да ради, може посегнути за прописима (Европске) Енергетске заједнице који се не подударају са законима Европске уније.

ЕУ је од Бугарске затражила да обустави изградњу гасовода "Јужни ток" на својој територији, јер је оцењено да је приликом одлуке да се послови изградње доделе једној руској компанији, прекршен пропис унутрашњег тржишта ЕУ о транспарентним јавним набавкама и обавезном тендеру за извођаче радова.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво