Проблеми у унапређењу сточарства

Државна помоћ не долази до изражаја, зато што нема довољно служби које уводе стоку у регистар и унапређују квалитет стада.

На трибини "Селекција сточарства" одржаној у  Новом Саду, учествовао је секретар Министарства пољоприврде, Милан Петровић који је истакао како је врло мало крава уписано у регистар: "На територији Војводине је уписано само 12 одсто стоке, док је тај проценат у централној Србији још мањи". Објаснио је и да се у земљама Европске уније уписује више од 85 одсто стоке, а у Србији се овај проблем решава тешко, иако се фармерима плаћа 5.600 динара по уписаној крави.

Петровић је рекао и да  државне подтицајне мере не могу да се остваре довољно јер нема довољно служби које уводе расну стоку у регистар и побољшавају квалитет стада. У решавању проблема може да помогне Удружење фармера које би требало да оснује локалне селекцијске службе за упис стоке уз помоћ државе. Стручњаци са пољопривредних факултета би могли да пруже стручну помоћ.

У Новом Саду је најављено да би Скупштина Србије током јесени требало да усвоји Закон о сточарству и измене Закона о ветеринарству, чиме би се створили сви правни услови за оснивање селекцијских служби.

На трибини је учествовала и Снежана Тривуновић из Републичке селекцијске службе, задужена за територију Војводине. Она је рекла да у тој покрајини тренутно ради 37 основних служби, али су оне на тржишту имају право да наплате од произвођача своје услуге.

Трибину "Селекције у сточарству" организовао је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи