Читај ми!

Нестабилна производња струје

Поплаве угрожавају рад Хидроелектране "Ђердап 2", струје је мање за 30 одсто. Србија је у енергетској кризи јер јој због стања на коповима недостаје и угља и струје, а недовољно је гаса и мазута, поручују из Владе.

Због поплава енергетски систем Србије је нестабилан, упозорава потпредседница Владе Зорана Михајловић. Од мајских поплава се још нису опоравили копови угља у "Колубари" и "Костолцу", а незапамћене временске непогоде сада наносе огромну штету и ђердапским хидроелектранама.

Производња струје на "Ђердапу 2" мања је за 30 одсто, док је рад "Ђердапа 1" за сада стабилан.

У Хидроелектрани "Ђердап 2" више агрегата је ван погона. У неким деловима је потопљена опрема, а гране и муљ које носи набујала вода заглављене су на усисним решеткама, које у хидроелектрани пропуштају воду.

Будући да је саобраћај у прекиду и да радници не могу на посао, запослени који су се затекли у електрани раде даноноћно.

Зоран Божовић, директор Дирекције ЕПС-а за производњу струје, каже да се очекује да пола електране проради без проблема.

"На тим решеткама ће се радити и у наредна два-три дана, па очекујемо да у наредних четири до пет дана нормализује производња струје на 'Ђердапу 2'", каже Божовић.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић упозорава да је Србија у енергетској кризи јер јој због стања на коповима недостаје и угља и струје, а недовољно је, каже, и гаса и мазута.

Министар енергетике са гасног скупа у Будимпешти поручује да ће струју и угаљ, ако затреба, обезбедити из суседне Румуније, а гас из Мађарске.

Министар рударства и енергетике Александар Антић верује да енергетска безбедност, сигурност, нису питања једне државе него су питања важна за читав регион.

"Уколико било где у било ком делу од држава у региону имамо енергетски проблем, пад енергетског система, то је проблем за читав наш регион и сви га заједно морамо решавати", каже Антић.

Из "Србијагаса" уверавају да наша земља има резерви гаса за 90 дана. Ипак, многе земље стрепе.

Из чешке владе упозоравају Европску унију да решава проблеме око испоруке руског гаса, јер би реприза гасне кризе из 2009. године на Балкану могла да изазове хуманитарну катастрофу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи