Синдикати против смањења плата у просвети

Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србије затражили су да се на образовање не односи најављено смањење плата у јавном сектору.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је да синдикати не прихватају никакво смањење плата у просвети, јер су плате ионако испод републичког просека, а око 15.000 запослених у образовању је на минималцу, јавља Бета.

Павловић је рекао да је просечна зарада у просвети око 43.000 динара, а да тај просек поправљају плате у високом образовању, пошто, како је навео, у средњим и основним школама зараде не премашују 40.000 динара.

Наводи да је као један од захтева синдиката и да уколико смањење плата буде неминовно, Влада прецизира колико ће оно трајати.

"Захтевамо да потпишемо протокол у којем ћемо дефинисати време смањења плата, јер озбиљна држава мора да има опције коликио ће која мера да траје", рекао је Павловић.

Понавља да ће се тек након што Влада званично саопшти мере штедње, синдикат изјаснити о даљим корацима и могућем штрајку.

Председник Синдиката радника у просвети Слободан Брајковић сматра да проблеми у овразовању не леже у просветним радницима, већ у корупцији, пре свега, међу директорима школа.

"Јавна је тајна да радно место у просвети кошта од 5.000 до 10.000 евра", рекао је Брајовић.

Синдикати се, између осталог, залажу и за смањење администрације у школама, транспарентност запошљавања, као и да листе вишкова буду објављене на сајтовима школских управа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво