Читај ми!

Крај мешетарењу нафтним дериватима

Обележавањем горива, такозваним маркирањем, од августа се коначно контролишу и пумпе, што даје прве резултате – због продаје горива коме се не зна порекло забрањена је продаја више од 215.000 литара горива, а против осам бензинских станица покренут истражни поступак.

После контроле у панчевачкој рафинерији и свим складиштима у земљи, од прошлог месеца се проверавају и велепродајни објекти, барже, цистерне, али и све пумпе. За месец дана било је 111 провера, на осам пумпи продаја горива је заустављена.

"Гориво је блокирано, то је суштина приче. Суд је тај који одређује коначну казну и што се тиче новчане суме која износи од милион и по до три милиона динара. А оно што је највећа казна је забрана обављања делатности од шест месеци до три године", каже Славиша Петковић из Тржишне инспекције Србије.

"Имам две-три пумпе на којима сипам, мислим да је квалитет мање-више исти. Није лош. Сипам стално на истој пумпи, близу места становања и од када сипам код њих – задовољан сам", кажу грађани.

Неки грађани наводе да нису задовољни јер нису сигурни шта купују.

Које су пумпе мешетариле, знаће се за два месеца, по окончању судског процеса. Возачи су све обазривији при избору пумпе.

Тржишна инспекција тврди да нико не може утицати на контролу. Објашњавају да на терен, рецимо у Лесковац или Пирот, могу стићи инспектори из Сомбора или Ваљева и обрнуто.

"Немамо никаквих ограничења, битно је да пошаљемо јасну поруку – да неће моћи више ништа да се уради корупцијом, или како у народу кажу: завршиће ми посао", каже Петковић.

Према његовим речима, када се једном измери пад маркера – то остаје у софтверу у систему и не може га нико избрисати.

Контроле су сталне. Само на пумпама, инспектори најављују две хиљаде контрола годишње, али и провере по позиву полиције и грађана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се