Млекари из ЕУ просипају млеко

Због великих губитака произвођачи млека у ЕУ одлучили су да милионе литара млека просипају по њивама и путевима. Брисел понудио краткорочну помоћ, али не одустаје од дугорочних реформи.

Ако се каже да негде тече мед и млеко, значни да је благостање. У Европској унији, међутим, тече само млеко, јер произвођачи из више земаља просипају милионе литара.

Доста им је, кажу, ниских цена због којих немају никакву зараду. Цене су од пролетос пале за четрдесет одсто и упропастиле многе произвођаче млека. Они траже од Брисела да смањи производне квоте за ову годину, јер би тако цене порасле.

"Тужно је што морамо да просипамо млеко. Али све до овог протеста, политичари су били глуви за наш проблем. Није нам преостало ништа друго, него да предузмемо овако драстичну акцију", рекао је председник Европског синдиката произвођача млека Ромулд Шабер.

Синдикати подсећају да је прошле године због десетодневног млечног штрајка у Немачкој, Белгији, Холандији, Швајцарској и Аустрији било мањка млека на тржишту.

Није циљ да продавнице буду без млека 

"Није нам циљ да продавнице буду без млека, али ако истрајемо бар једну седмицу, знаћете да фармери штрајкују", рекао је потпредседник Европског синдиката произвођача млека Сиета ван Кеимпема.

Европска комисија попушта, па обећава нову помоћ произвођачима. Упозорава их, међутим, да се спреме за дугорочну реформу која подразумева да се квоте за млеко постепено укину у наредних шест година.

Новац из Брисела помоћиће да се премости разлика између важећих цена од 18 центи по литру и трошкова производње који износе 40 центи.

"Најгоре је прошло. Цене бутера у Француској повећане су четири одсто, у Немачкој осам, а у Великој Британији и више. Цене млека, сира и млека у праху исто расту. Још нисмо тамо где би желели да будемо, али смо на путу", рекао је комесар ЕУ за пољопривреду Мариан Фишер Бел.

Европска унија се правда да је дала и додатних 4,2 милијарде евра да би ублажила ефекте рецесије.

"Откако је почела криза, потрошили смо страшно много новца да стабилизујемо тржиште. Само ове године дајемо око 600 милиона за откуп вишкова. Једино фармери добијају уплате директно из Брисела и добиће их раније ове године. Могу да траже помоћ и из фондова за развој села", рекао је портпарол комесара за пољопривреду Мајкл Ман.

Европски званичници упозоравају фармере да рецесија неће зауставити реформу пољопривреде, јер се за различите пројекте и подстицајне мере годишње из заједничких фондова даје 55 милијарди евра.

Европска комисија, која је одговорна за пољопривредну политику 27 земаља чланица, очекује да производња млека буде четири до пет одсто испод максималних квота за ову годину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво