Читај ми!

Неизвесна судбина Тесла банке

Председник Управе српско-хрватске Тесла штедне банке Звонко Аничић рекао је да би за ту банку једини спас било преузимање од иностраних инвеститора. Tребало је више капитала како би банка реализовала идеју да помогне повратак српских избеглица у Хрватску, истакао је Аничић.

Председник управе Тесла банке рекао је да је идеја о оснивању банке била одлична, али да ни српске ни хрватске институције нису пронашле интерес да банку докапитализују, преноси Танјуг.

"Тако да је сада, након исказаних интереса неколико страних улагача, на последњој скупштини одлучено да ће се потражити некакав стратешки партнер што је формализовано и пре десетак дана објавом јавног позива за продају акција", објашњава Агичић.

Подсетио је да су власници Тесла банке Развојни фонд Србије и Влада АП Војводине који имају 55 одсто акција, док су уместо Владе Хрватске у оснивачком капиталу учествовале неке хрватске фирме, што се испоставило као недовољно.

Агичић није могао да прецизира да ли ће Србија, ако прода свој удео успети да наплати 3,2 милиона евра које је уложила као оснивачки капитал.

Како је рекао, ту се ради о конкретном договору између купца и српских институција, као продавца акција. Постоји интересовање страних инвеститора, рекао је Агичић.

Према његовим речима, требало је више капитала за реализацију идеје по којој је Тесла банка требало да буде развојна банка која ће повољним кредитима омогућити повратак српских избеглица у Хрватску и олакшати им оснивање малих и средњих предузећа.

"Уместо 18 милиона евра, ми смо као банка започели рад са 4,9 милиона евра капитала. Банка се није могла се развити на бази тако мало капитала", истакао је Агичић.

Годишњи губици банке, чији је већински власник Република Србија, износе између 800.000 и милион евра, подсетио је Агичић. 

Доскорашњи председник Надзорног одбора банке Милорад Пуповац изјавио је да тренутни разговори иду у два правца.

Један је, како је навео, да се вредност акција банке сачува посредством њихове продаје, а други је да се формира развојни фонд који би наставио да обавља функцију због које је банка основана, а коју фонд може обављати под јефитнијим околностима.

"Република Србија је исказала интерес у досадашњим разговорима који трају око годину дана, а разговори се воде и са представницима хрватске владе", наводи Пуповац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи