Десет опција за преговоре са Русима

Влада Србије је припремила десет опција за преговоре о продаји НИС-а и учиниће све да се енергетски аранжман са Русијом што пре конкретизује, најавио је министар економије Млађан Динкић.

"Припремили смо десетак преговарачких опција. За Србију је најважније да се у пакету направи договор са Русима о сва три елемента, уз уважавање реалне тржишне вредности НИС, која је процењена на 2,2 милијарде евра", рекао је Динкић у интервјуу "Блицу".

Он тврди да енергетски споразум оставља могућност да Србија добије магистрални гасовод јер гарантује проток од минимум 10 милијарди кубика, а за магистрални је потребно преко 18 милијарди кубика гаса.

"Неопходно је дефинисати ниво инвестиција у регионално складиште у Банатском Двору, ниво и динамику инвестиција у НИС, али и еколошке стандарде, питање демонополизације унутрашњег тржишта, као и минималну цену по којој ће се откупљивати акције грађана и запослених у НИС", тврди Динкић.

Он је рекао да ће Влада Србије са Русима истовремено преговарати о свим елементима енергетског споразума, што би требало да резултира потписивањем једног уговора који би у пакету обухватио магистрални гасовод, инвестиције у регионално складиште гаса у Банатском Двору и купопродајни уговор за НИС.

"Оваква преговарачка платформа, која сва три битна елемента енергетског споразума третира као јединствен пакет, договорена је на нивоу државног врха. Спремни смо за отворене разговоре са руским партнерима и очекујемо да ће они почети 22. септембра, када је најављена посета господина Шојгуа Београду", рекао је Динкић.

Министар је истакао да ће српска страна учинити све да се енергетски аранжман са Русијом што пре конкретизује, тако да донесе максималну корист за обе стране, што подразумева и пуно уважавање реалне вредности НИС-а, чију је тржишну вредност проценио на 2,2 милијарде евра реномирани независни ревизор.

Динкић обишао седиште "Мерцедеса" у Штутгарту

Потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић започео је тродневну посету Немачкој обиласком седишта компаније "Мерцедес" у Штутгарту.

Министар Динкић је разговарао са Јоахимом Шмитом, председником и извршним директором компаније "Дајмлер" за источну Европу, Африку и Азију, а такође је обишао производни центар компаније "Дајмлер" у којој се производи "мерцедес".

Динкић ће после подне отпутовати у Берлин где ће се састати председником покрајине Баден-Виртенберг, Гинтером Отингером и Волфгангом Рајнхартом, шефом дипломатије те покрајине, једне од економски најмоћнијих и највећих немачких покрајина и центру ауто-индустрије не само Немачке,већ и Европе.

Унапређење привредних односа са овом покрајином, у којој живи више од десет милиона људи биће, како се очекује, једна од основних тема разговора Динкића и Етингера, блиског сарадника канцелара Ангеле Меркел.

У програму посете налазе се и разговори са државним секретаром у Министарству за иностране послове Немачке Рајнхардом Силбербергом.

Министар Динкић ће сутра разговарати са немачким министром за економију и технологију Мишелом Глосом и представницима више немачких компанија, а касније са саветником за спољну политику немачке канцеларке Кристофом Хојсгеном и послаником немачке скупштине Гинтером Кирхбаумом.

У среду, Динкић ће у Франкфурту, на сајму "Аутомеханика", највећим светским инвеститорима из области аутомобилске индустрије представити могућности улагања у Србију и присуствоваће отварање српског штанда заједно са министром трговине Слободаном Милосављевићем.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво