Прво више гаса, а онда продаја НИС-а

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић изјавио је да купопродајни уговор за НИС са руским "Гаспромњефтом" не може бити закључен уколико се претходно не договори капацитет гасовода који ће проћи преко Србије.

"Веома је важно да капацитет гасовода буде већи од договорених 10 милијарди кубика гаса, што споразум и омогућава. То је у интересу и Србије и Русије", казао је Шкундрић у интервјуу "Политици" и додао да "то мора да буде уговор којим ће се дефинисати и шта би се десило уколико се цео пројекат не реализује у предвиђеном року".

Он је навео да се "ради озбиљна анализа која сагледава тржишне потребе за гасом посредно по његовом пуштању у рад 2013. године, али и у наредних 30 година, а уговором се може утврдити које су то количине које ће нама бити доступне и гарантовати задовољење наших потреба".

Шкундрић је истакао да "неће наводити у бројкама колико бисмо зарађивали од наплате таксе за пролазак гаса, јер ће она зависити од капацитета гасовода и договора о могућној висини таксе. Таксе нису свуда исте, због чега свака та цифра и може бити подложна критици. Али, сигурно је да ће Србија имати огромну корист од тог посла".

Шкундрић је такође казао да је оптимиста и да ће ово и за грађане и за привреду Србије бити један од најисплативијих послова.

Он је одбио да изнесе детаље платформе за преговоре с Русима, додајући да ће први технички разговори на нивоу Гаспрома" и Србијагаса" почети у уторак, 16. септембра и да ће главна тема бити технички детаљи.

"Дакле, неће се разговарати о стратешким питањима, већ о појединим техничким детаљима, да бисмо што пре дошли до услова за оснивање заједничког српско-руског предузећа које ће градити 'Јужни ток'", закључио је Шкудрић.

Упитан шта се од имовине НИС-а продаје Русима, с обзиром на то да се у власништву компаније налазе само лого и печат фирме, Шкундрић је одговорио:  "У основи знамо, али не бих о детаљима. Заборавља се да када се говори о 400 милиона евра да у споразуму пише да је руска страна у обавези да изврши докапитализацију компаније од минимум 500 милиона евра. Уговором можемо да прецизирамо и ниво капацитета и квалитета који мора да се постигне".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво