Фирме без запослених

Према подацима Одељења за регистре Народне банке Србије више од 27.500 предузећа је без иједног или има само једног запосленог, а њихов приход већи је од 195 милијарди динара или око две и по милијарде евра.

У Србији се годишње региструје између 10 и 12 хиљада фирми. Према евиденцији Привредне коморе Србије, у нашој земљи има око сто једна хиљада предузећа највише је малих и средњих.

Фирме ташна - машна, појава из 90-их година, изгледа је и даље врло актуелна. Није ту, наравно, реч о оним фирмама које су основане, али из разних разлога никада нису заживеле, већ о онима које, упркос томе што немају ниједног или имају само једног запосленог, остварују укупан приход на коме би им позавиделе много озбиљније фирме.

"Просечан приход од продаје по запосленом у Србији износи 2,4 милиона динара, а у овим предузећима просечан промет је 12 милиона, значи пет пута већи," рекао је економиста Мирослав Здравковић.

Према подацима Одељења за регистре Народне банке Србије, који су уз накнаду доступни свим заинтересованима, чак 28 таквих фирми бави се производњом и снабдевањем електричном енергијом, гасом и водом, и остварује укупан приход од готово 90 милиона динара.

Ако смо мислили да индустрија обавезно подразумева и раднике за машинама / преварили смо се, јер преко 5 000 фирми у прерађивачкој индустрији, са приходом већим од 26 милијарди, показује да је и тако нешто могуће.

Ту су и трговине на велико и мало без продаваца, сервиси за поправку разних ствари без мајстора, хотели и ресторани без кувара и собарица, фирме за посредовање у продаји станова без агената.

"Проблеми са тим предузећима су увек били потезани онда када је то била нека проблематична ствар у привреди као што су тендери у вези са јавним набавкама, онда када је била у питању нелојална конкуренција и слично," рекао је Дејан Трифуновић из Привредне коморе Србије.

Закон о привредним друштвима не бави се бројем запослених, али у Министарству економије сматрају да постоје други механизми заштите од злоупотреба.

"Свако предузеће мора да има макар законског заступника у виду директора који је и фактички запослени у том предузећу. Када су предузетници у питању онда је оснивач тај који плаћа заправо порезе и доприносе", каже Дејан Јовановић из Министарства економије.

Већина сматра да је реч о покушају да се утаји ПДВ, а има индиција да се преко тих фирми извлачи капитал из матичних предузећа.

Тако је добра намера државе да олакша и појефтини пословање, омогућивши да се фирма региструје и за 500 евра, злоупотребљена. Зарада, пре свега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи