Пољопривредници незадовољни ценом сунцокрета

Иако је на недавно одржаном састанку уљара и министра пољопривреде Саше Драгина, потврђено да се поштују сви уговорени услови откупа сунцокрета и соје, пољопривредници из Врбаса жале се на ниске откупне цене и тврде да и поред доброг приноса неће моћи да зараде.

Цена од 300 евра за тону без пореза на додату вредност је испод очекиване, а моћи ће да зараде само прерађивачи, због чега неки пољопривредници најављују да у пролећној сетви неће сејати сунцокрет.

Задруге у Врбасу откупљују сунцокрет и соју за "Витал" из Врбаса, зрењанински "Дијамант", "Викторија групу" и њену сојару у Бечеју, као и уљару из Нове Црње која припада компанији "Миротин" из Врбаса.

Власник задруге "Баћо", Радивој Баћовић, рекао је да цена сунцокрета треба да буде два и по пута виша од цене пшенице, и да ће, док се не утврде реални паритети цена, користи имати само откупљивачи и прерађивачи.

Директор задруге "Задругар" Светислав Мушикић оценио је да би тона сунцокрета требало да кошта 400 евра, јер тона вештачког ђубрива кошта око 52.000 динара, па садашња цена пољопривредницима не омогућава да заснују нову производњу.

Представник земљорадничке задруге "Агроматица" Михајло Горановић рекао је да је остварени принос сунцокрета од две до четири тоне по хектару изузетно добар и да је разлог незадовољства пољопривредника ниска откупна цена коју су понудиле уљаре.

Спорно је и питање увоза сировина из околних земаља, где су сунцокрет и сирово уље нешто јефтинији, чиме би пољопривредници би били оштећени.

Сунцокрета има, што је добро за уљаре, али и за грађане, јер довољно сировина гарантује стабилну цену уља током целе године.

Уљаре "Витал и "Сунце" недавно су снизиле цене зејтина са 145 динара на 114,70 динара за литар уља "Витал" и 113,50 динара за литар уља "Сунце", а цене су снизили и "Дијамант и "Цвет Баната".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво