Преговара се о споразумном раскиду концесије

Уговор о концесији за аутопут Хоргош-Пожега није раскинут, а преговори о споразумном раскиду уговора са аустријско-шпанским конзорцијумом Алпина Пор настављају се, сазнаје РТС у кабинету председника Владе Мирка Цветковића. Министар Мркоњић најавио преговоре о међународним кредитима за Коридор 10 за десетак дана.

У Алпини Пор кажу да још нису добили ниједан званичан предлог српске стране и да за сада не могу ништа да коментаришу.

После саопштења Националног савета за инфраструктуру, у коме се наводи да је најбоље решење да се изградња аутопута подели на више деоница и извођачи радова изаберу на конкурсу, није било јасно шта је одлучено.

Да се преговори о споразумном раскиду концесије са Алпина пором настављају, потврђује министар за инфраструктуру.

"Још је рано говорити да ли ће бити споразумног раскида уговора или неће", рекао је Милутин Мркоњић и додао да се радови на осталом делу Коридора 10 одвијају се без застоја.

Мркоњић је најавио да ће наша делегација, коју ће предводити министар економије Млађан Динкић, за десетак дана са међународним финансијским институцијама преговарати о целом Коридору 10 и обезбеђењу средстава у укупном износу од око 1,66 милијарди евра.

"Врло је важно да међународна заједница и међународне банке знају да смо ми ушли у изградњу Коридора 10 пуном снагом и пуним капацитетом", нагласио је Мркоњић.

За сада се зна да ће део концесије од Новог Сада до Хоргоша бити грађен средствима из буџета, и то расписивањем тендера који ће бити прилагођен домађим извођачима радова и њиховим могућностима давања банкарских гаранција.

Финансијски део Акционог плана припрема Министарство за економију, а разговоре о споразумном раскиду концесије преузима премијер.

Стручна јавност подсећа да уговор о концесији од почетка није био доступан јавности, али да из оних делова који су објављени са сигурношћу могу да тврде да би арбитража пред међународним судом била погубна за концесионара.

Подсетимо, Алпина пор тражила је 220 милона евра за изградњу деонице Хоргош-Пожега и раскид концесије. Стручни тим Министарства економије израчунао је да радови не коштају више од 150 милона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво