Два саветника у трци за "Телеком"

Понуде за приватизационог саветника "Телекома" доставило је седам инвестиционих банака, али су само две испуниле тражене техничке услове - "Конзорцијум Џеј-Пи Морган" и Ерсте банка. Ко је дао бољу понуду знаће се следеће недеље. Држава ће остати појединачно највећи акционар.

"Телеком" Србије прва је компанија у већинском државном власништву, чије ће се акције појавити на берзи, највероватније до средине 2009. Припреме су почеле пролетос, расписивањем тендера за приватизационог саветника.

Понуде је доставило седам инвестиционих банака, али су само две испуниле тражене техничке услове - "Морган Стенли енд ко интернешнал и Конзорцијум Џи Пи Морган Секјурити" и Ерсте банка. Њихове финансијске понуде отворене су у Влади Србије, а ко је дао бољу понуду знаће се следеће недеље.

Конзорцијум Џеј-Пи Морган и Ерсте банка у понуди за саветника за припрему иницијалне јавне понуде акција Телекома Србија тражио је накнаду од 1,19 одсто укупне вредности трансакције, а "Морган Стенли" 1,35 одсто, саопштено је на отварању понуда.

Оба понуђача прихватила су услов из тендерске докуметације да њихова фиксна накнада за тај посао буде 250.000 евра.

Државни секретар Министарства економије и регионалног развоја Небојша Ћирић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да која год да буде изабрана од две консултантске компаније, које су прешле технички праг од 75 бодова, ради се о институцијама које су процес иницијалне јавне набавке спровеле много пута до сада.

Нагласио је да ће један од задатака саветника за приватизацију "Телекома" бити да уради анализу, да одреди колика је заиста процењена вредности капитала која ће имати за последицу да се одреди цена тог предузећа на иницијалној јавној понуди, о којој како је рекао, "не жели да спекулише".

"План је да до краја ове године приватизациони саветник Телекома донесе Стратегију спровођења иницијалне јавне понуде и делимичне приватизације тог предузећа, па да то влада усвоји, чиме ће се стећи формални услови за почетак процеса иницијалне јавне понуде" рекао је он и нагласио да је намера да појединачно највећи акционар у "Телекому" и даље остане држава.

Ћирић је казао да ће се при избору консултантске компаније за светника за приватизацију "Телекома" оцењивати техничка и фининасијске понуда заједно и додао да се техничка понуда односи на искуство те консултантске компаније у пружању услуга телекомуникационим компанијама, као и оцена адекватности радног плана и динамике посла који ће јој бити поверен.

"Хтели смо да имамо процес избора приватизационог саветника, који гарантује да ће тај саветник заиста бити најбољи од свих понуђача, због тога што се први пут у Србији спроводи процес иницијалне јавне понуде," рекао је Ћирић.

Државни секретар је истакао да следи и избор саветника за спровођење процеса приватизације "Галенике", као и саветника за приватизацију "Аеродрома Београд" до краја ове или почетком следеће године, а, како је истакао, предвидјено је да се спроведе и процес иницијалне јавне понуде предузећа "Електропривреда Србије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара