Читај ми!

Србија мора да настави са реформама

Упркос мајским поплавама, које су отежале економску ситуацију, Србија мора да настави са реформама без којих нема економског опоравка и бољег живота за грађане, рекао потпредседник владе и министар трговине Расим Љајић, обраћајући се окупљенима на скупу Српске асоцијације менаџера (САМ).

Љајић је истакао да ће реформе ће бити настављене усвајањем пакета реформских закона до краја јула, преноси Танјуг.

На скупу САМ-а, који је био посвећен недавним поплавама у земљи, Љајић је захвалио чланицам удружења који су за пострадале прикупили око 4,5 милиона евра помоћи у материјалу и новцу и напоменуо да је поплавама у мају било захваћено 40 општина.

"Вечерашње манифестација је посвећена погођенима поплавама и они не смеју бити заборављени", поручио је Љајић, напомињући да је помоћ и даље потребна, а помоћи нема без реформи.

Иако је та елемнатрна непогода пореметила планове Владе Србије, на путу опоравка привреде, економске реформе морају бити настављене, поручио је Љајић напомињући да Србија осим пословног амбијента мора да побољша и правну сигурност пословања и конкурентност.

Потпредседник Владе је рекао уверење да ће Србија до 2018. побољшати ниво конкурентности привреде и бити лидер у региону по том критеријуму.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић изразила је захвалност корисника помоћи те хуманитарне организације и самог Црвеног крста на помоћи чланица САМ-а, који су стизали било у производима или у новцу, као и на ангажовању и мотивацији компанија да помогну у току поплава.

Миленовићева је посебно захвалила компанији "Цептер", која је донирала магацин за смештај помоћи, наводећи да је тај простор могао да прими неколико десетина шлепера помоћи у току 24 часа.

"Поплавама је посебно тешко погођен Обреновац и бројни његови житељи су смештени на територији Београда, а сада је најпотребније обезбеђивати топле оброке, јер дуготрајна употреба конзервисане хране може да угози здравље људи", навела је Миленковићева.

"Црвени крст до за погођене од поплава обезбедио је око 2.500 тона помоћи, од чега је само за Обреновац било намењено 800 тона, навела је Миленовићева и напоменула да су чланице САМ-а донирале храну у вредности од око 3,5 милиона евра.

Миленовићева је навела да је у поплавама било ангжовано 4.600 волонтера Црвеног крста који су држави поклонили 550.000 волонтерских сати.

Петровић: Помоћ САМ у спровођењу реформи

Председник САМ-а Милан Петровић рекао је да је прва половина године била пуна изазова за грађане и нашу земљу, али су протекле поплаве додатно закомплаиковале целу ситуацију, оцењући да су многи грађани због тога постали власици "срушених снова".

Само од чланова САМ-а помоћ је прикупљена у износу од 4,5 милиона евра, навео је Петровић и оценио да "само заједно, као један, можемо превазићи тешкоће".

Петровић је истакао да у сложеној економској ситуацији у свету, Србија има висок јавни дуг, који оптерећује привреду која мора да се транформише.

Поручио је да САМ пружа руку Влади Србије у спровођењу неопходних реформи. 300 чланова и остварује.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво