Седам српских компанија међу 500 најуспешнијих

На листи водећих 500 компанија из 17 земаља Централне Европе, коју су објавили експерти ревизорско-консултантске компаније Дилојт, налази се седам компанија из Србије.

Према оствареном укупном приходу у 2007. години, Нафтна индустрија Србије је у Региону рангирана на 20. месту, следи ЕПС на 79. месту, док су се на листи ТОП 500 нашле још и Делта М (106. место), затим ПТТ Србија (112. место), Телеком Србија (155. место), US Steel (170. место) и Србијагас на 253. месту.

Рангирано и 100 најјачих банака, на основу активе, као и највећих осигуравајућих друштава, на основу уписане премије.

Међу 100 најуспешнијих банака уврстиле су се Банка Интеса (78), Комерцијална банка (84), Рајфајзен банка (85) и Hypo Alpe-Adria (89).

Два највећа осигуравајућа друштва у Србији рангирала су се на листи 50 најуспешнијих из области осигурања и то Дунав осигурање на 36. месту, а ДДОР Нови Сад на 40. месту у Региону.

Од земаља из ужег региона, на листи је најзаступљенија Словенија са 18 компанија, од којих је најбоље пласиран Меркатор на 40. месту, а следе Петрол и Горење.

Од 12 компанија из Хрватске, на највишој, 17. позицији је ИНА, а следи је Агрокор са 32. позицијом. Једина македонска компанија која је рангирана на овој листи је рафинерија нафте ОКТА на 395. месту, док се црногорске и компаније из Босне и Херцеговине нису пласирале на листу ТОП 500 у региону.

Посматрано по државама, скоро 80 одсто компанија долази из Пољске (176), Украјине (75), Чешке (70) и Мађарске (60).

Што се тиче власничке структуре, тек једна четвртина компанија на листи је у државном власништву, док је остатак у потпуно приватном или већинском приватном власништву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи