Смањење царина и за половна возила

Царине ће од следеће године бити смањене и за половна возила, која су произведена у Европској унији, сазнаје РТС у министарству економије.

Од 1. јануара 2009. царине на увоз аутомобила у Србију биће преполовљене са 20 на 10 одсто, док би до 2011. године, како је договорено с представницима Фијата, царине могле бити укинуте. 

Најављено смањење царина за 10 одсто обрадовало је оне који планирају да купе нов или полован аутомобил. Тржиште је тренутно у успону и ове године очекује се рекордна продаја од 45.000 хиљада нових аутомобила. После вести о смањењу царина многи ће куповину одложити за 2009. годину јер ће тиме уштедети 1000 на јефтинијим моделима, а скоро 2000 на аутомобилима који коштају више од 20.000 евра.

Аутомобили из Европске Уније биће од 1. јануара царињени по стопи од 10 одсто, а аутомобили са других тржишта, стопом од 14 одсто. Ова разлика односиће се и на, код нас веома популарна возила са јужнокорејског тржишта.

Међутим има произвођача са далеког истока који су производњу преселили у ЕУ баш због пореза и царина, па се њихови аутомобили у Европи третирају као домаћи.

И половни аутомобили из ЕУ, али и са других тржишта пратиће царинску стопу нових па треба очекивати и њихово појефтињење.

Постоји и могућност да се до краја овог месеца царина на аутомобиле из Европске уније смањи за 3, а за Нову годину још 4 процента. Додатна 3 процента предложило би министарство за економију и тако би се дошло до укупних 10 одсто смањења за возила из ЕУ и 6 одсто за возила ван ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи