ССП убрзава економске реформе

Ратификација Споразума Србије и ЕУ о стабилизацији и придруживању омогућиће убрзање реформи за побољшање услова пословања у Србији, оценили су данас стручњаци Међнародне финансијске корпорације (ИФЦ) и Светске банке.

Аутор Извештаја о пословању 2008. године Симеон Ђанков истиче да ратификација ССП помаже да се Влада усредсреди на побољшање пословне климе и обезбеди потпору да се обаве непопуларне реформе уз аргумент евроинтеграција.

"Приоритет Владе Србије су до сада биле политичке теме - ситуација око Косова, улазак у европске интеграције, а не стварање нових радних места и бољи услови пословања. ССП ће променити фокуса деловања Владе", прецизирао је Ђанков.  

Он је оценио да је Србија у Извештају о условима пословања који шесту годину узастопно објављују ИФЦ и Светска банка, склизнула са 91. на 94. место на листи од 181 државе због тога што су друге земље напредовале због бржег спровођења реформи.

Србија је пре четири године била лидер у реформама према Извештају о пословању, подсетио је Ђанков, али је успорила промене у областима које побољшавају пословање и падала на листи три године узастопно.

Сада је најбитније, оценио је, да постоји усредсређеност и истрајност власти у побољшавању у свим областима које олакшавају пословање компанија и предузетника, како би и Србија напредовала.

Државе су у Извештају о пословању рангиране према 10 показатеља из области пословне регулативе који прате време и трошкове испуњења административних захтева приликом покретања пословања, рада, трговања, опорезивања и затварања предузећа.

ИФЦ и Светска банка данас су објавила Извештај о пословању 2008. године према којем је трећу годину узастопно Сингапур на првом месту у свету по условима пословања, а лидер у реформама које олакшавају пословање је Азербејџан који је скочио са 97. на 33. место листе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи