Читај ми!

Грађевинарима потребна помоћ државе

Домаћој индустрији грађевинских материјала неопходна помоћ Владе да би могла да опстане, упозоравају синдикати. Инвеститори очекују брже издавање грађевинских дозвола и повољније кредите, како ова година не би прошла без инфраструктурних објеката.

Синдикати грађевинарства траже од Владе да се коначно реше неуспешне приватизације и стечајеви који трају годинама, али и да се помогне домаћој индустрији грађевинског материјала да опстане. Ту су и проблеми са издавањем грађевинских дозвола и скупим кредитима, који додатно отежавају ситуацију у грађевини.

Српски градитељи полако завршавају започете објекте, и како кажу, пара и купаца је све мање.

"Задње три-четири године углавном градимо једну, до две зграде годишње", рекао је Мирослав Брковић из "Некретнина Брковић" из Крагујевца.

Синдикат грађевинарства и еснаф струке траже да се прекине пракса око услова тендера, како се не би прилагођавали искључиво страним фирмама, али и донесе Закон о инспекцијама.

"Ми морамо да имамо један кординиран врхунски закон о инспекцијама, који ће неке подизвођаче, па чак и оне из иностранства, да начини тако да буду социјално одговорни, да раднике плаћају по гранском колективном уговору за грађевинарство Србије. На пример, дошао је власник из Белгије и тамо је један грађевински радник плаћен за сатницу минимум 13 евра, а код нас у Србији је један евро", рекао је председник Синдиката грађевинарства Душан Вуковић.

"Нама је од државе потребно да се оформи банка где бисмо црпели валидне гаранције, и да се добијају референтни послови", каже Горан Родић, консултант у грађевинском сектору.

Од некадашњих 90 фабрика за производњу грађевинског материјала у Србији, остало је само 16 које раде са четвртином капацитета.

"Велики број фабрика које послују не плаћају држави порезе, не плаћају рудне ренте, не плаћају дозволе за ископ. Појављују се производи који немају адекватан систем контроле. И на такав начин се ствара једна неравноправна утакмица на тржишту која угрожава ову индустријску грану", рекла је Славица Живковић, секретарка Удружења савремене индустрије глиненних производа.

Српско грађевинарство мора да сачува и специјализована предузећа, сматрају струцњаци.

"Ми смо једина фирма у Србији која изводи хидрограђевинске радове на води. Ако брод 'Мачва' који се налази сада код кинеског моста буде одузет ових дана, сви радови на кинеском мосту, када су у питању приступне саобраћајнице, биће аутоматски прекинути", каже Владимир Бајић из предузећа за водне путеве "Иван Милутиновић ПИМ".

За грађевинаре је најважнији репрограм дугова, тачније измирење обавеза државе према фирмама по основу изведених радова, као и смањење пореза на грађевинске производе са 20 на осам одсто.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи