Две велике силе о енергији

Високе цене нафте и хране централне теме дводневног састанка САД и Кине.

Енергија ће, због рекордне цене нафте, бити главна тема дводневног састанка високих делегација САД и Кине у америчкој Поморској академији у Анаполису. Министар финансија Хенри Полсон предводиће делегацију САД, док ће шеф кинеског тима бити новоизабрани заменик премијера Ванг Кишан.

Полсон је дошао на идеју о преговорима са Кинезима када се са положаја шефа улагачког џина "Голдман Сач" придружио Бушовој администрацији 2006. године. Његово уверење је било да је могуће решити тешка трговинска питања ако се економска расправа двеју земаља подигне на највиши ниво.

Резултати досадашњих састанака су, међутим, разочаравући. Не зна се да ли ће нова администрација, било демократа било републиканаца, наставити преговоре са Кином, познате као "Стратешки економски дијалог".

Предстојећи преговори одржавају се у време када трговински мањак САД у размени са Кином износи 256,2 милијарди долара, и превазилази трећину укуног америчког спољнотрговинског мањака од 700,3 милијарди долара.

Очекује се да ће се дводневни разговори водити око проблема високих цена енергије и хране који притискају обе земље. САД и Кина су највећи увозници нафте на свету, а Кина највећи потрошач и произвођач угља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара