Читај ми!

Сваки десети грађанин једва преживљава

Иако нема прецизних података о томе колико је сиромашних у земљи процењује се да готово сваки десети грађанин једва преживљава. Од социјалне помоћи живи око 270.000 људи, а према последњим подацима Завода за статистику, готово четвртина становништва је у ризику од сиромаштва.

Најугроженији су незапослени, породице с децом, људи са завршеном основном школом или без школе и стари без икаквих примања.

Саша и Јелена Динчић из Ракитова надомак Јагодине никада нису били запослени. Немају земљу коју би могли да обрађују, али не беже ни од посла на грађевини и у надници кад је сезона пољопривредних радова. Од пре годину дана примају 18.500 хиљада динара социјалну помоћ и дечји додатак за двоје деце.

"Тражили смо посао, ишли смо у ове нове италијанске фирме. Нико нас не зове. На биро се редовно јављамо, али посла нема", каже Јелена Динчић. Саша Динчић истиче да је најтеже када му деца траже оно што не може да им испуни.

Закон о социјалној заштити омогућио је већем броју људи да добију новчану социјалну помоћ. То и економска криза допринели су да се број корисника за последње две године удвостручи.

Од државне помоћи живи 279.000 људи, а дечји додатак добија 386.000 деце, углавном из сиромашних породица. Надлежни кажу да би требало праведнија расподелити средства из буџета за ту намену.

"Управо радимо анализу новчаних давања како бисмо могли да распоредимо то правичније и да помогнемо породице које су у ризику јер много већи број грађана се налази у ризику да западне у сиромаштво од оних који су покривени социјалним давањима", каже Бранкица Јанковић из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

Сиромашни се одричу квалитетне хране и гардеробе и бољих услова становања. Социјална давања помажу им тек да преживе.

"Сав напор на дужи рок требало би да буде усмерен да се људи активирају или покрећу неке своје ствари или да се запошљавају. Да подстакнемо људе који се већ баве бизнисима да их запошљавају. То је једино решење", каже Жарко Шундерић из Владиног тима за смањење сиромаштва.

Сиромаштво не погађа више само руралне средине, већ се, кажу упућени, шири и на велике градове. По бесплатан оброк у народној кухињи долази 36.000 људи - 300 више него прошле године. Нарочито забрињава то што је готово сваки трећи корисник дете.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво