Читај ми!

Какви се послови нуде на бироу?

Посла на бироу има, можда и више него што бисте помислили. Али можда није онакав какав прижељкујете и не тамо где га очекујете. Стога, биро углавном служи за решавање административних послова незапослених. Има и изузетака.

У великом холу Националне службе за запошљавање мало људи се распитује о послу, бар на први поглед. Да није неславне статистике рекло би је ово срећна земља у којој већина ради. Али од седам милиона становника, око 800.000 људи у Србији не ради. Служба чији је посао да друге запосли тренутно нуди око 48.000 радних места. Ипак, нешто не штима у односу понуде и тражње.

Људи који долазе у службу кажу да дуго чекају на посао, неки и више од 10 година. Према њиховим речима, у бироу им кажу да не могу да им помогну ако они сами не нађу посао.

Међутим, неки чекају и две године. Јован Мемедовић, дипломирани ДИФ-овац, данас новинара, посао је сам нашао. И то баш у ходнику Националне службе за запошљавање, давне 1986. године. Дошао је у НСЗ из административних разлога, а тамо га је чекао будући посао.

"Улазим на врата да продужим бодове, референткиња каже не, овде је конкурс за телевизију. Кренем на друга врата, чекам да продужим бодове и неко од њих дође и каже: 'Ипак, ако сте заинтересовани ми смо направили интерни конкурс за запошљавање за људе који су завршили факс и да ли Вас интересује да радите у телевизији'. После три дана они мене зову", каже Мемедовић.

Ко жели посао очигледно мора бити спреман и на компормис, преквалификацију и рад у областима које не познаје. Можда и промену места боравка. Колико је незапослен човек у Србији спреман на све то?

"Неретко се прилагођавају ситуацији на тржишту рада, неретко прихватају и запослење у нижем степену стручне спреме. Спремни су за преквалификацију ако у основном профилу нема потражње за њиховим профилом", рекла је Тања Бјелобрк из Националне службе за запошљавање.

Како каже, улога Националне службе за запошљавање је пре свега саветодавна, да се пронађе шта је то нешто што недостаје незапосленом како би лакше и брже нашао посао.

Понуда послова није мала, али је уже профилисана - у Србији се највише траже трговци, угоститељи, економисти, правници, лекари специјалисти. Али обично не у великим градовима, што не значи да се ту не нуди посао.

У фебруару се преко бироа запослило више од 20.000 људи, од тога 7.000 хиљада у Београду. Осим знања, добро дође и мало среће. И још понешто.

"Ја мислим да је то ствар искључиво у неком личном самопоуздању. Буди свестан колико вредиш, научи да цениш оно што ти знаш, и то ће већ негде неко приметити, и на крају и то ћеш уновчити. То је моја парола за све", каже Јован Мемедовић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво