Читај ми!

Николић: Србија се диже из пепела

Модернизација железничке инфраструктуре средствима из руског кредита биће развојна шанса само ако на радовима буду ангажована домаћа предузећа, због чега је неопходно да на тендерима нико не буде фаворизован, рекао је председник Томислав Николић. Заједнички пројекти су корак напред у успостављању све ближих економских веза Србије и Русије, поручио је Ивица Дачић.

Председник Србије Томислав Николић отворио је радове на градњи и електрификацији другог железничког колосека од Панчевачког моста до Панчева, који се финансира из руског кредита. 

"Србија наставља да се подиже из пепела деценијског заостајања захваљујући пријатељству са скоро свим светским државама и народима. Позивамо све инвеститоре да улажу у једну од најсигурнијих дестинација за оплодњу њиховог капитала. Позивамо све оне који воде државе да следе пример Русије, Кине, Емирата, ЕУ, САД и многих других и омогуће Србији да се сврста у ред држава у којима народ не пати у сиромаштву, већ ради", рекао је Николић.

Председник Србије је нагласио да наша земља данас негује пријатељство са свима и да не жели да буде ничији непријатељ.

"Србија никоме не дугује и никоме није остала дужна, како год да се он понео према нашим грађанима. Ми нудимо пријатељство, а непријатеље нека траже на другој страни, лако ће их наћи", рекао је Николић.

Председник Николић је објаснио да је модернизација железничке инфраструктуре један од приоритета Владе Србије због развојног потенцијала који она доноси читавој српској привреди.

Николић је, на церемонији у Панчеву, нагласио да ће модернизација железничке инфраструктуре средствима из наменског руског кредита бити развојна шанса само ако на радовима буду ангажована домаћа предузећа, због чега је неопходно да тендерске процедуре буду потпуно лишене фаворизовања и протекције.

"Да ли икоме треба доказивати да саобраћај и инфраструктура спадају у једну од најважнијих привредних грана и да улагање у њих има директан и индиректан утицај на развој Србије? Директан утицај огледа се у учешћу око 160 хиљада људи у саобраћајним делатностима, или, шире гледано, чињеници да близу 500 хиљада грађана Србије живи од саобраћајне делатности", истакао је Николић.

Индиректан утицај развоја железнице на развој читаве економије, како је објаснио, огледа се у привлачењу међународних транзитних токова, што ће донети девизни прилив "Железницама", повећању атрактивности наше земље за стране инвестиције, што ће за последицу имати отварање радних места, већу мобилност становништва, убрзан проток робе и равномернији регионални развој.

Према његовим речима, модернијом железницом створиће се и услови да се домаћа привреда више ослони на железницу као средство превоза робе, а путнички железнички саобраћај добиће на квалитету услуге, тако да прелазак из европских у српске возове више неће бити враћање у Србију пре једног века. 

Дачић: Заједнички пројекти доказ братских односа

Премијер Ивица Дачић поручио је да је успешна реализација руског кредита за модернизацију железнице у Србији показатељ братских и пријатељских односа, али и корак напред у успостављању све ближих економских веза двеју држава које ће допринети свеукупном друштвеном развоју Србије.

Дачић је подсетио да је то само један од пројеката које заједнички реализују Србија и Руска Федерација, истакавши да је поносан због тога што је за време мандата његове владе почела и изградња гасовода "Јужни ток".

"Ми ћемо наставити све пројекте које смо започели са Руском Федерацијом и желимо нове. Зато желим да се ови радови заврше у року и да то буде још један показатељ наше успешне сарадње и развоја наших братских и пријатељских односа", рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Србија дуго чекала на почетак ових радова, делом због сопствене кривице и тромости.

"Морамо бити спремни на изазове које доноси развој да бисмо имали пројекте даљег развоја. Ми, словенске душе, волимо да причамо о најопштим стварима, а од општих ствари до реализације каткад прођу године. Развој железнице је једна од главних полуга нашег развоја и важан фактор даљег економског раста Србије", рекао је Дачић.

"Нека живи пријатељство Србије и Руске Федерације и српског и руског народа", поручио је Дачић.

Генерални директор "Руских железница" Владимир Јакуњин изјавио је раније да ће бити лансиран велики пројекат реконструкције и изградње српских пруга који ће се финансирати руским кредитом од 800 милиона долара, који је тек почетак сарадње.

Деоница од Панчевачког моста до главне станице у Панчеву дуга је 15 километара. Изградњом и електрификацијом другог колосека повећаће се пропусна моћ пруге, а возови ће моћи да се крећу до 120 километара на сат.

Вредност посла је 105 милиона долара од чега се око 80 милиона долара обезбеђује из руског кредита. Рок за завршетак радова је 960 дана.

Пројекат обухвата и уређење железничких станица на Панчевачком мосту, у Крњачи, Овчи и Себешу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво