Читај ми!

Уручени споразуми за изградњу малих хидроелектрана

Министарка енергетике Зорана Михајловић потписала је са представницима 20 локалних самоуправа Меморандум о заједничкој сарадњи на изградњи малих хидроелектрана снаге 60 мегавата. Рекла је да ће изградња нових малих хидроелектрана за земљу значити 200 до 250 милиона евра улагања и ново запошљавање.

Челницима 20 градова и општина уручени су споразуми о сарадњи за изградњу малих хидроелектрана. На јавни позив за доделу 143 локације за изградњу мини хидроелектрана пристигло је скоро 400 пријава, рекла је Михајловићева на конференцији за новинаре у Влади Србије, и истакла да се у изградњи таквих објеката ангажују породична, мала и средња предузећа.

"То за Србију значи близу 60 мегавата снаге од нових хидроелектрана, 200 до 250 милиона евра инвестиција и запошљавање, али најважније је што ће локалне самоуправе моћи да очекују убрзани развој", рекла је министарка.

Споразумом са челницима општина предвиђа се сарадња Министарства енергетике и локалних самоуправа у информисању инвеститора заинтересованих за издавање енергетских дозвола.

Министарка је најавила да ће свакој општини у Србији бити додељен службеник Министарства енергетике који ће бити "ментор за инвестиције" у том сектору и "водити рачуна" о мини хидроелектранама.

Рекла је да су у другом јавном позиву за доделу локација за хидроелектране, расписаном 30. децембра 2013. године, биле заступљене и неразвијене општине, и оценила да између локалних власти и Владе Србије постоји "добра координација".

Споразум је данас уручен руководиоцима Ниша, Зајечара, Рековца, Лучана, Чајетине, Новог Пазара, Алексинца, Врања, Димитровграда, Жагубице, Лесковца, Деспотовца, Књажевца, Крупња, Параћина, Куршумлије, Сврљига, Малог Зворника, Голубца и Ваљева.

Градоначелници Ниша и Лесковца, Зоран Перишић и Горан Цветановић, и заменик градоначелника Врања Бобан Станковић захвалили су Министарству енергетике и изразили наду да ће такође бити убрзана процедура издавања дозвола за рад инвеститорима у другим областима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара