Читај ми!

Узелац: И клијенти могу да утичу на камате

Подигнута је свест грађана да постоје разлике у понуди банака и да те разлике уопоште нису мале, рекао је за РТС Душан Узелац, уредник портала Каматица. Ми као крајњи корисници смо најснажнији механизам који може да убеди банке да снизе каматне стопе, тако да ја више рачунам на ту карту него на савете НБС, истиче Узелац.

Народна банка Србије препоручила је комерцијалним банкама да смање камате на дозвољени и недозвољени минус, које су оцењене као превисоке - у неким случајевима и 80 одсто годишње. Неке банке тврде да су камате већ смањиле и да подаци које медији објављују више не стоје. Проблем је, кажу банкари, компликована процедура.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Душан Узелац, уредника портала Каматица је рекао да је занимљива рекација НБС која је на овај начин покушала да истакне тај велики опсег каматних стопа, пре него да се то тржишно регулисало.

"Нека истраживања говоре да се каматне стопе по основу дозвољеног минуса крећу од 20 до 40 посто годишње. Ако гледамо то у ценовном смислу, суштина је да можете проћи и дупло скупље ако се определите за погрешни избор, а у питању је потпуно иста услуга код свих банака", рекао је Узелац.

Када стигне сигнал од НБС на нивоу савета или препоруке је сигнал да се не ради о целом банкарском тржишту, него да се просто тим жели прозвати одређни број банака које имају високе каматне стопе, и можда је то начин да се са неким саветом покушати да реши проблем, каже Узелац.

Узелац је објаснио да на нивоу од задужења од просечно 30.000 динара, на годишњем нивоу се уштеди око 6.000 динара уколико се клијент одлучи за каматну стопу од 20 одсто.

"Ако сте примера ради у дозвољеном минусу 30.000 динара током целе године просечно, и ако то имате у опцијама у банци А и банци Б, банка А даје каматну стопу од 40 одсто ви ћете по основу те камате платити 12.000 динара, док за опцију од 20 одсто ви ћете платити 6.000 динара по основу камате на дозвољени минус", рекао је Узелац. 

Узелац је рекао да ће бити занимљива реакција банака. "Али оно што је јако битно у овом тренутку је да је подигнута свест грађана и просто свесност да постоје разлике на тржишту, и да те разлике упоште нису мале. То је увод у једну ценовну конкуренцију коју ће на крају тржиште диктирати, а ми као крајњи корисници смо најснажнији механизам који може да убеди банке да снизе каматне стопе, тако да ја више рачунам на ту карту него на неке савете", рекао је Узелац.

Говорећи о томе имају ли банке простор да те каматне стопе снизе, Узелац је рекао да банке различито функционишу, различито плаћају набавку тог новца који нам дају као позајмицу и неке банке ће стварно направити рачуницу да су скупо платиле тај новац који нам позајмљују.

Према његовим речима, зато можда неће имати превише простора да смање каматне стопе, па је на нивоу Савета НБС да се нађе модел за снижење каматне стопе.

Узелац сматра да нисмо као клијенти одреаговали да одемо у другу банку чим нам се понуди нека скупа услуга, па регулатор тржишта, НБС, мора да нађе одговарајуће решење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво