Читај ми!

Приватни бизнис лек за српску привреду

Развој малих и средњих предузећа може излечити српску привреду, кажу стручњаци и поручују да се треба окренути ономе што имамо - људима са идејама и вољом. Резултати истраживања Центра за високе економске студије показују да чак 65 одсто грађана жели да ради у јавном сектору.

Србији су неопходне стране инвестиције, али за опоравак привреде треба пре свега да се обезбеде бољи услови за рад малих и средњих предузећа. Протеклих година о томе се доста говорило, али је мало урађено, кажу стручњаци.

Зато и не чуде резултати истраживања Центра за високе економске студије, да чак 65 одсто грађана жели да ради у јавном сектору, док би плату код приватника само њих пет одсто. Нема много ни оних који би да покрену свој посао - око 30 одсто, што је знатно мање него у другим европским земљама. 

Да будеш свој газда, створиш нешто, или само да се преживи - најчешћи су мотиви оних који се одлуче да покрену свој посао. Новац за почетак обезбеде позајмицом од родитеља или пријатеља јер су за банке непоуздани клијенти. И ко издржи две-три године, има велике шансе да успе, мада је, кажу искусни, проблема много. Најпре - тржиште.

Дарко Будеч из фирме "Buck" каже да је наше тржиште мало и неликвидно и на таквом тржишту није повољна клима за развој предузетништва.

"С друге стране, политички је контролисано, тачно одређени број играча може да конкурише. И онда предузетник дође 5. или 6. у низу. Знате ли која је вероватноћа да му неко не плати?", упитао је Будеч.

Зато су, кажу, најуспешнији они који се баве информационим технологијама јер су на старту прекорачили државне границе. Трн у оку свима ипак је често мењање или различито тумачење прописа.

Економиста Ана Трбовић каже да је у протеклој години било додатних оптерећења у смислу повећаних пореза и нових парафискалних мера.

"Последња вест коју су добили предузетници на Старом граду у Београду крајем јануара јесте да одједном треба да плате еколошку таксу за 2013. по неком Службеном гласнику из 2011, а да ће за 2014. стизати квартално", рекла је Трбовићева. 

А спасилачку коњицу српска привреда не може да очекује из иностранства па ни из омршавелих фондова Европске уније. Зато се, кажу, треба окренути ономе што имамо - људима са идејама и вољом.

Бил Гејтс је предузетник, ми морамо стварати наше људе попут Била Гејтса, сматра економиста Кори Удовички. 

Кори Удовички каже да подршка нису субвенције, већ стварање потребних услова за пословање малих и средњих предузећа. 

"Морају се предузетници питати. Морамо да уведемо предузетничко образовање, раде то и старе капиталистичке земље којима је то посисано с мајчиним млеком", истиче Кори Удовички.

Морају се коначно променити и закони да Србија више не буде међу најлошије рангираним земљама у свету по грађевинским дозволама, административним оптерећењима, царинама.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво