Влада одбацује предлог концесионара

Владин стручни тим оценио је као штетну и неприхватљиву понуду Алпине-Пор да јој, у случају споразумног раскида концесије, буде омогућена изградња деонице од Хоргоша до Новог Сада без тендера. Преговори ипак нису пропали и још се воде, каже премијер Мирко Цветковић.

У свом предлогу, Алпина-Пор пристала је да концесија буде раскинута споразумно, али под условом да без тендера гради аутопут од Новог Сада до Хоргоша.

Међутим, 220 милиона евра, колико је предложила као цену за тај посао, према процени стручног тима Владе је неоправдано увећана цена, јер све рачунице показују да ти радови не би требало да коштају више од 150 милиона евра.

Због тога Владин стручни тим ту понуду оцењује као неповољну. Премијер Мирко Цветковић, међутим, каже да се није одустало од споразумног раскида прихватљивог за обе стране.

"Уколико пак дође до раскида уговора онда се поставља питање под којим условима се тај уговор раскида. И ту се сад у неким спекулацијама иде да ли ће то бити повезано са давањем без тендера да се нешто гради, колика је цена итд. И ту су заиста спекулације, оно што желим да вам кажем да Влада Србије сигурно неће ући у било какву нетранспарентну ситуацију нити довести себе да уради нешто сто је против наших законских прописа", рекао је премијер Цветковић.

Адвокат концесионара Илија Дражић изјавио је да је Влада све време инсистирала на споразумном раскиду и да је изненађен што их нико званично није обавестио о томе да је њихов предлог раскида уговора одбијен. Како каже, очекивали су наставак разговора о финасијским условима тог предлога.

Стручњаци напомињу да је проблем у томе што јавност од почетка не зна на шта се све Влада обавезала у концесионом уговору, али да ће велику штету направити уколико пристане на условљавање концесионара како високом ценом, тако и нерасписивањем тендера.

Како незванично сазнајемо, потпредседник Владе Млађан Динкић припремиће Акциони план за изградњу аутопута Хоргош-Нови Сад, према којем ће се та деоница поделити на 6 до 8 делова и за изградњу сваког биће расписан тендер.

Тај план ће идуће недеље представити Националном савету за инфраструктуру, а коначну реч даће Влада. Из Алпине, међутим, не негирају да ће покренути спор уколико дође до једностраног раскида уговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво