Читај ми!

Колико банке зарађују на каматама?

Упркос кризи, банке за девет месеци у 2013. повећале зараду за 42 одсто. Стручњаци кажу да је велики раст профита банака последица гашења оних које су правиле највеће губитке.

Мало је оних који могу да се похвале да су прошле године пословали позитивно, а још и да су успели да повећају профит. А банке су, према званичним подацима, у првих девет месеци 2013. зарадиле 42 одсто више него у исто време претходне године. Највећи део од зарађених 17 милијарди динара је од камата, провизија и накнада курсних разлика.

Кажу да је у банкама бесплатан само "добар дан", а све остало има своју тарифу.

"Чим закорачите у банку, осим ако не улажете у штедњу, можете да рачунате да ћете бити у неком губитку. Банке предоминантно зарађују по било ком основу према физичким лицима", каже економиста Саша Ђоговић.

Иако је прошле године први пут евидентирано смањење укупно одобрених кредита, посебно привреди, банке су од камата за девет месеци зарадиле готово три милијарде динара више него у исто време претходне године. Приходи од накнада и провизија нешто су мањи, али и даље чине преко 20 одсто њихове укупне зараде.

"Грађанима требају позајмице због проблема у приходима и зато оне немају проблема да наплате било коју провизију, било коју трансакцију, зато што је ред испред сваке филијале", каже Душан Узелац са портала Каматица.

У поређењу с другим земљама у окружењу, зарада српских банака у односу на уложени новац, није велика, тврде банкари.

"Не бих могао да кажем да је банкарски сектор добро, данас имате 29 банака, а једна трећина има губитак. Банке више не раде с онолико људи као раније, смањује се број филијала и банке више раде на својим трошковима и ефикасности", каже Зоран Петровић из Рајфајзен банке.

Штедња ипак није довољна да се за девет месеци заради чак 42 одсто више него пре годину дана.

"То је мала рачунска замка зато што је у исто време количина губитка у систему била огромна у Развојној банци и Агробанци, њих нема и региструје се раст добити", каже економиста Бошко Живковић.

Према његовим речима, банке јесу профитабилне, али не толико да би могле да смање каматне стопе, а главни разлог је велики износ ненаплативих кредита.

Према подацима Народне банке, највећу добит имале су Интеза и Рајфајзен банка, а губитак КБЦ и НЛБ банка.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво