Скупљи кредити

Клијентима појединих банака ових дана стигло је обавештење да им се повећава рата на стамбене и готовинске кредите индексиране у еврима.

Порасла је базна камата у еврозони што је у складу с препорукама Народне банке и уговорима које су клијенти потписали када су подизали кредите.

Наташа Врањеш само је један од клијената Рајфајзен банке којој је стигао нови план отплате рате за кредит који је увећан за неколико евра.

"Без обзира на то што сам при узимању кеш кредита од пре неколико година знала за клаузулу да ми се може повећати рата на кредит непријатно сам била изненађена када сам видела да ми се повећава рата за неколико процената", каже клијенткиња.

Из Рајфајзен банке стигло нам је само писмено саопштење да се рата усклађује два пута годишње у складу са кретањем камата на тржишту. А та рата на кредит везана за евро с роком отплате од 30 година на суму од 50 хиљда евра поскупела је за 7 евра.

И у Уникредит банци сматрају да је цена капитала морала да поскупи јер увозимо новац на дуги рок, што увећава камату али да се она може  израчунати у сваком моменту.

"То значи да су рате на стамбене кредите више за 1,2,3 евра горе што говори да су камате прилично стабилне", каже Рашко Томашевић из Уникредит банке.

Банкари упозоравају да је проблем код нас тај што ми поред своје инфлације, с капиталом увозимо и европску.

"За сада не намервамо да подижемо камате на горе. Наше камате су варијбилне а даља одлука ће зависити од базне камате Европске центрлне банке", рекао је Владимир Чупић из Хипо Алпе Адрија банке.

Европска унија све више личи на нас. Наиме, базна камата поскупела је у јуну са 4 на 4,25 одсто, а то се правда растом зарада и ценом енергената и хране на светском тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво