Без забране извоза шећерне репе

Министарство пољопривреде неће забранити извоз шећерне репе нити било којих пољопривредних производа како би се додатно стимулисао овај сектор прерађивачке индустрије.

У Министарству наглашавају да захтеви шећерана, представљени као борба за национални интерес оличен у инсистирању на увођењу забране извоза шећерне репе, нису ништа друго већ борба за набавку сировина по што нижим ценама, а на директну штету пољопривредника.

Услед тога, Министарство ће бити принуђено да преиспита своју политику према овом сектору прерађивачке индустрије у намери да заштити, пре свега, приход пољопривредника као своје циљне групе и носиоце развоја пољопривреде.

Министарство подсећа да је оваква одлука донета и на основу увида у захтеве шећерана, а након сагледавања државне политике подршке том сектору која се огледа у екстремно високој царинској заштити (чак 98 одсто за шећер док је просек у пољопривреди 21 одсто), директних плаћања по хектару за производњу шећерне репе у вишем износу у односу на остале културе (14.000 дин/hа, а за остале 10.000 дин/hа).

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде су одржани састанци с представницима шећерана у Србији.

Кампања откупа и прераде шећерне репе у неким шећеранама у Србији почела је 1. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи