Нова расподела субвенција у аграру

За пољопривреднике и у овој години предвиђене субвенције од 12.000 динара по хектару, али уз значајне новине у прерасподели, рекао је за РТС министар пољопривреде Драган Гламочић. Наводи да је Уредбом о расподели подстицаја предвиђено и повећање у сточарској производњи.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић каже да је то министарство уважило захтеве пољопривредника, будући да је година била тешка и сушна.

"Одлучили смо да останемо на субвенцијама од 12.000 динара по хектару, али смо увели велике и значајне новине", рекао је Гламочић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Образлажући нови начин прерасподеле субвенција, Гламочић је рекао да ће пољоприведници добијати 6.000 динара као до сада тзв. "без рачуна", а од других 6.000, који су раније били намењени за гориво, пољопривредници ће моћи да купе и гориво, и семе, и ђубриво.

"На тај начин ћемо повећати продуктивност и производњу у пољопривреди", тврди Гламочић.

Према његовим речима, преговори са Министарством финансија били су тешки, али се у њих укључио и први потпредседник Владе Александар Вучић који је, каже, стао на страну пољопривредника.

Министар Гламочић је, коментаришући Уредбу о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју за 2014. годину, коју је усвојила Влада, рекао да је том уредбом предвиђено и повећање подстицаја у сточарској производњи.

"Повећали смо у овој тешкој години, за тов јагњади са 1.000 на 2.000 динара по јагњету, за приплодне овце и козе са 4.000 на 7.000 динара, за приплодне крмаче са 4.000 на 5.000", навео је министар и додао да ће се наставити финансирање и запошљавање младих саветодаваца.

Аграрни буџет Србије за 2014. износи 45 милијарди и 400 милиона динара, а за подстицаје у пољопривреди издвојено је 43 одсто укупних субвенција.

Гламочић је навео да је у буџету предвиђена милијарда динара за краткорочне кредите, затим за инвестиције за прераду пољопривредних производа и маркетинг, набавку опреме за производњу меса, млека, поврћа и воћа, као и за подстицај подизања матичних засада.

Министар пољопривреде је подсетио и на два кредита од по сто миниона долара из Уједињених Арапских Емирата. "Управо се у УАЕ налази тим Министарства финансија и Министарства пољопривреде предвођени министром Лазаром Крстићем и приводе те разговоре крају", рекао је Гламочић.

Министар је рекао да се тренутно преговара и са једним аутријским концерном о улагању у сектор воћарске производње и скроб, и најавио за фебруар потписивање меморандума о разумевању са италијанском компанијом "Фереро", која ће, како је рекао, имати дугорочна улагања у производњу лешника.

Говорећи о Нацрту стратегије пољопривреде и руралног развоја за наредну деценију, коју ће представити у среду, Гламочић је рекао да је доношење стратегије од великог значаја за земљу.

Прецизирао је да ће тај документ ићи на јавну расправу, па од јавности очекује подршку, али и сугестије.

број коментара 9 пошаљи коментар
(уторак, 11. мар 2014, 15:32)
nikola [нерегистровани]

subvencije

Da li moze neko da mi objasni kako se dobijaju ove subvencije i sta treba da uradim da bih dobio?

(четвртак, 20. феб 2014, 21:28)
zoran [нерегистровани]

isplata 2013

kad cemo dobiti pare za gorivo 2013

(понедељак, 03. феб 2014, 20:29)
Branislav [нерегистровани]

Ovcica

Kakva sramota, isto kao i pre, bogatima sve a siromasnima nista, kao u ovcarstvu. Neki odgajivaci uzgajaju jednu rasu npr. ilde frans, i dobice 7000 din po ovci , a drugi uzgajaju pramenku ovcu i dobice gustu maglu u vidu subvencije, to je demokratija, to je Srbija. Nastavlja se diskriminacija stocara isto kao i za vreme zutih. Bravo za ministra!

(среда, 29. јан 2014, 13:39)
PDV [нерегистровани]

subvencije

Subvencije treba da dobiju svi koji se bave profesionalno poljoprivredom. Znači plate doprinose i porez a kasnije im država na neki način vrati deo PDVa kroz subvencije. Oni koji su u sistemu PDVa ionako imaju povraćaj. Po ovom sistemu najveće gazdinstvo bi imalo 60-70Ha.

(среда, 29. јан 2014, 13:33)
anonymous [нерегистровани]

Nikad bolje

"Одлучили смо да останемо на субвенцијама од 12.000 динара по хектару, али смо увели велике и значајне новине". "од других 6.000, који су раније били намењени за гориво, пољопривредници ће моћи да купе и гориво, и семе, и ђубриво. "На тај начин ћемо повећати продуктивност и производњу у пољопривреди", тврди Гламочић.

Pošto se ranije poljoprivreda radila bez semena i đubreta sad odgovorna država podstiče poljoprivrednike da ubace i njih u svoju proizvodnju jer se pokazalo da ako se ne seje neće se ni žnjati :D.

Sve u svemu ove godine će moći da se uzme manje goriva al će se subvencionisati đubre i seme. Ispadne na isto. 6ooo je 6ooo kako god.

(среда, 29. јан 2014, 10:11)
kristian [нерегистровани]

kristi

suvencije treba da dobilu samo maji poloprivrednica a velikima netreba dati jer neznalu sta da rade sa toliko para .

(среда, 29. јан 2014, 09:19)
anonymous [нерегистровани]

komentari

glamocic je sada dao subvencije zbog izbora a da izbori nisu raspisani nebi videli ni s od subvencija

(среда, 29. јан 2014, 08:18)
anonymous [нерегистровани]

Bogati postaju bogatiji

Samo malo racunice i videcete da je ova subvencija namenjena tajkunima i stranim velikim firmama. Nas prosecan poljoprivrednik raspolaze sa samo nekoliko hektara, ako i toliko. Tajkuni i strane velike firme sa stotinama hektara. pomnozite to sa 12.000 pa ce vam biti jasno kome su namenjene ove subvencije. Ako dodate proceduru i administraciju da se subvencija ostvari, malim poljoprivrednicima ne ostaje nista.

(уторак, 28. јан 2014, 21:29)
anonymous [нерегистровани]

eh

to sada pred izbore...